Odstranění kalu z jezírka, jak na to?

host - 47.182 (?) 
6.5.2009 11:09

Můj názor je takový, že jsem se na gulu sám vykašlal a už toho rok lituji.

host - 90.220 (?), 6.5.2009 11:20

Dík za názor, ano, ta gula v případě jezírka pro koi asi bude nezbytnost, já myslel, že když výkonné čerpadlo ponořím právě do prohlubně, kam by se kaly ze dna měly odplavávat, že si s tím klasická žába poradí, Aquamax bere kaly až do 1mm. Jinak ke gule, pokud nechci dělat dělat šachtu do hloubky jezírka, stačí gulu jednoduše napojit na potrubí a to zakopat podél stěny, na trubku pak napojit čerpadlo na suchý provoz?

host - 47.182 (?), 6.5.2009 14:38

Ano, ale pouze za předpokladu, že bude čerpadlo pod úrovní hladiny jezírka. Čerpadla pro suchý provoz nejsou "samonasávací" takže do nich voda musí gravitačně přitéct.

Tímhle ale ztratíte jednu výhodu. Gravitační zapojení se používá hlavně proto, aby se z velkých nečistot neudělalo čerpadlem "pyré".

Prakticky - gula -> čerpadlo... představte si rybí výkal putující touto cestou, gulou projde jako relativně velký kus, přijde do čerpadla a tady ho vrtulka rozseká na nepatrné částečky, které je horší odfiltrovat.

gula -> vortex -> mech. filtr -> bio... tady je ten výkal vsát a odstraněn možná už v tom vortexu... to je právě výhoda gravitačního zapojení... jedna z mnoha, být Vámi uvažoval bych o tom, jestli by nebylo rozumné přece jen někde šachtu vykopat, stačí díra vedle jezírka, máte-li jílovitou půdu možná jí ani nebudete muset vybetonovat... do té pak osaďte nějakou vhodnou filtraci, ať už vlastní z nějakých sudů/kalfasů..nebo něco koupeného...

host - 71.194 (?), 7.5.2009 17:13

Tak jsem se nakonec rozhoupal pro gulu, díra je vykopaná včetně přůkopu pro trubku, mohu se zeptat, jaký doporučujete maximální rozdíl mezi dnem guly a dnem šachtičky (raději bych postavil šachtičku s hloubkou max. cca 50 cm nad úrovní dna guly). Děkuji.

host - 47.182 (?), 7.5.2009 18:50

Podle mě hloubka nehraje roli, důležité je, aby byla vrchní okraj gravitačně napojené filtrace na úrovni hladiny jezírka nebo kousek nad...

jde o princip spojených nádob...

host - 47.182 (?), 7.5.2009 21:33

kousek nad... míněno pár cm, tak aby ta nádoba použitá pro filtr nepřetékala :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz