nove jazierko: aku rybku (rybky)?

host - 121.238 (?) 
15.7.2008 13:16, zobrazeno: 45047x

Asi pred 2-3 tyzdnami som urobil jazierko. Asi 5 m3. Riesil som to slabym cerpadielkom ale s nepretrzitou prevadzkou. Filtracia v jame v edla jazierka. Voda cez ruru 25 cm s otvormi v rure dole do filtracneho media a potom vzlinajuc cez strk a keramzit hore naspat cez vodopadik do jazierka. Voda po napusteni jazierka kazdym dnom zelenela. Priebezne som robil upravy a daval kamene a podobne. Po case bola voda riadne zelena. Vrchol zakalenia asi tyzden po napusteni. 2 dni po napusteni som pridal bakterie. Pred par dnami sa mi zdalo, ze zakal ustupuje. Podozrieval som zavlahu, ktora v noci prida do jazierka studenu vodu. Nakoniec je vidiet az na dno. V podstate cista voda. Zavlaha je off, lebo stale prsi. Nechce sa mi to verit, pretoze jazierko nepozna tien. Mozno budem mat cistu vodu! Mam len zo 10-15 rastlin, ale velmi malych a biednych. Niektore ani neprezili vysadenie do jazierka.

Po tychto skusenostiach uvazujem o vysadeni ryb. Jazierko je plne vselijakych potapnikov a dalsieho hmyzu, co bolo uz v prvych dnoch. Mal by som zaujem o nejake prirozdene rybky, male ktore sa nepremnozia. Koi mi pripadaju ako umelohmotne plastove kacicky (nechcem nikoho urazit). Ako chlapec mi ucarovala slnecnica, ked sme ju niekedy chytili. Je to nezvycajne pekna ryba nasich tokov a velkostou by tiez vyhovovala. Asi by som skusil jeden, 2 kusy pre zaciatok, ako to bude jazierko znasat. Mame macku, co moze byt asi problem. Viete poradit nejake male rybky, pripadne kde by sa dala zohnat slnecnica?

Juro

host - 187.62 (?), 15.7.2008 19:43

slunečnice bohužel nevím, každopádně můžete zkusit Karasi, ty přežijí cokoli.

Pokud je voda dostatečně z vodopádku prokysličená nebál bych se ani jesenů, perlínů...

Oba tyto druhy navíc mají tu výhodu, že likvidují i řasy, hmyz atd... :-) většinou se taky (alespoň u mě) nepouští do vodních rostlin.

Jeseni se prodávají kolem 20kč/ks a perlíni 20-35 kč/ks

host - 62.183 (?), 16.7.2008 17:30

Souhlasím s perlíny a jeseny - jeseni by se měli postarat o to, aby se perlíni nepřemnožili.

host - 187.62 (?), 16.7.2008 18:19

ještě jednu věc k těm slunečnicím, pokud se nemýlím je to rybka velká asi 3-5 cm a zbarvena do zelena (přibližně blbě se to popisuje, prostě barva přírodní nikoli okrasné ryby).

Takovouhle rybku v 5 kubikovem jezirku budete tak dve hodinky hledat :-/ takze si studenovodni akvaristiku moc neuzijete, naopak se spis budete strachovat zda vase slunecnice neco nebo nekdo nevylovil... cap, kocka...

Možná zvažte i toto hledisko, v čisté vodě jsou rybky normálního zbarvení špatně viditelné, proto se šlechtili zřejmě ty okrasné zlate a modré a bůhvijaké varianty všemožných rybiček :)

Hezký den

host - 121.238 (?), 17.7.2008 10:07

Slnecnica ma bezne 10-15 cm, pomerne bezne 20 cm, maximum 40 cm (skvor len nejake rekordy). Mna farebne hned uputala. Jej chov je problematicky, asi sa nepremnozi. Nemozem si pomoct, ale farebne rybicky mi v jazierku pripadaju dost neprirodzene. Karasy sa udajne velmi premnozuju a v mutnej zelenej vode (ktora sa dosiahne premnozenim) nic neprezije. Pre mna idealne rybky by boli take, ktore nezeru vodne rastliny, zeru mrtve rastlinne zvysky, komarie larvy, pripadne aj iny hmyz co sa dostane do vody, zeru riasy a nepremnozia sa nekontrolovane. Mali by byt prirodzene pekne a zaujimave a mali by prezit zimu a vyvarovat sa chorobam. Nejake napady a skusenosti? 

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 17.7.2008 10:49

Ahojky, na jaře jsme založili jezírko asi 11kub.Od rybníka jsme donesli rostliny a z rybníka rybyčky.Jelec tloušť a nějakou ouklejku obec. V jezírku jsou i kup rostliny. prošli jsme obdobím zelených řas, ale dnes je jezírko čisté i když nemáme žádnou filtraci.Dokonce máme i přírůstky do rodinySpoustu malých rybyček..

host - 121.238 (?), 18.7.2008 10:26

toto dokazuje, ze filtracia a podobne veci je vec druhorada. Prvorada je rovnovaha spocivajuca v pomere ryb, rastlin, osvetlenie jazierka a podobne. Profici krutili hlavami nad mojim zamerom pouzit azda najslabsie cerpadlo urcene na jazierka.  Juro

host - 187.62 (?), 17.7.2008 10:51

Promiňte s tou velikostí jsem se opravdu dost zmýlil, přesto, ale zastávám svůj názor, slunečnice jsou vskutku velice pěkné, ale z boku... při pohledu zezhora (či jak se to píše, právě jsem vylezl z postele a jsem ještě zmaten) :D... prostě jejich zbarvení tolik nevynikne...

host - 121.238 (?), 18.7.2008 10:31

Iste, vsetko je vec vkusu. Mna skor ako farba uputava tvar. Take mihule alebo jeseter by boli skutocne atraktivne. Jeseter je zial velka ryba, mihule su chranene. Mam ale taku uchylku trpim napriklad tym, ak je v akvariu vela ryb, alebo ak su v 5 l sklenenej guly. Mam dobry pocit ak si rybka "nevsimne" ze nie je niekde vonku v prirodnom jazere....a nech moze plavat a dlho plavat jednym smerom. Juro

host - 187.62 (?), 18.7.2008 11:52

Hlavně přeju hodně štěstí :) v tomhle oboru je ho také potřeba...

Jinak jeseter by se mi taky líbil :(ale to už je opravdu až příliš náročná rybička :(

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz