Je to tak, kromě UV jsem nic neměnil.
Dvě čerpadla jsem měl použitá proto, aby byl dostatečný průtok. Tenkrát jsem to nedělal sám, dělal mi to dodavatel na doporučení. A našel jsem tam několik chyb.
Na 100-110 m3 a 110 m2 jsem měl dva skimery.
Vzdálenější skimer měl své vlastní čerpadlo s nominálním výkonem ca 8000 m3. Ale vzhledem k tomu, že byl s filtrací spojený ca 30 metrovou trubkou, výkon byl menší. Nakonec jsem ještě zjistil, že ca 25 metrů délky bylo jen trubkou PE40. To je podstatné škrcení.
Druhý skimer a gula ze dna byly napojené na Aquamax 12000 eco. To má regulovatelný poměr mezi sáním z šachty a hadice.
Obojí mělo dost snížený průtok proti nominální hodnotě čerpadel. Málokdo si uvědomuje, že jezírková čerpadla mají (měla, když jsem se o to zajímal) vysoký průtok při malých tlakových ztrátách (malých odporech) a plochou křivku. I malé zvýšení odporu má za následek velký pokles čerpaného množství.
Větší množství filtrací je lepší.
Já jsem to později vyřešil náhradou přístupné části hadic trubkou HT 75. To jsou trubky používané pro odpady. Proti Hadici 40 mm je v ní rychlost proudění skoro pětinová, a rychlost se v tlakové ztrátě projeví umocněná na druhou, takže je to o parník. I proti 50 mm hadici má rychlost skoro na třetině, takže taky neporovnatelná ztráta ve vedení.
Když "hátěčko" zakopete do země, tak ho sdano vyspádujete pro odvodnění na zimu a vzhledem k malým tlakům stačí stávající těsnění v násuvné části. Takže klidně spoje bez lepení. Zní to praštěně, ale opravdu mi to fungovalo výborně. Navíc je k dispozici dost tvarovek s různými úhly i revizní otvory. A přechody na jiné rozměry.
Je škoda dávat drahá výkonná čerpadla a pak to zazdít malýma hadicema.
Tuhle trubku jsem používal i pro vysavač. Iritovalo mne pokaždé Pondovac přinášet a řešit kam bude odtékat odpad. A taky ten hluk. Takhle jsem ho měl postavený nastálo za rohem baráku, takže mne nerušil. A měl jsem udělané tři vývodky podél jezírka. Na dvě jsem zlehka nasadil záslepky a na tu, kterou jsem chtěl použít jsem dal pryžový lem koupený v hobymarketu. Takhle jsem měl obsloužené celé jezírko bez přenášení vysavače a bez hluku.
UV lampu jsem moc neřešil. Byla prostě zapnutá (skoro) pořád. Asi po třech letech jsem měnil lampy. Na ´činnost lampy jsou grafy, vhodná perioda by se dala uhlídat.
Jednou jsem na jedné vyměnil rozbitý předřadník za neoriginál- je tady na fóru o tom téma.
Stejně tak by bylo možné lampy dát na spínací hodiny. Ty jsou za pár stovek a nastavíte si tam dobu běhu, jakou chcete. V létě hodně, na jaře a na podzim téměř málo.
Píšu to v minulém čase, protože jsem jezírko asi po pěti sezónách předělal na bazén. Ne, že by se mi nelíbilo. Jezírko je jednoznačně hezčí než bazén, ale pro rodinu moc studené a vyhřívat rozumně nejde.
O své zkušenosti se ale rád podělím.