Filtrace
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 170.55 (?) 30.12.2012 12:19, zobrazeno: 11761x
Ahoj chci pořídit novou filtraci k jezirku objem 12kubiku,12 ryb(karas, koi 6x, jelec,lin)mám filtraci která asi na moje jezírko nestačí, tak schanim něco co mi bude vyhovovat. uv lampu, skimmer,cerpadlo.nechci tlakovou, ani korenovou natu neni misto
diky
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 170.55 (?), 30.12.2012 15:34
jo jen by me zajimal nazor tech co vlastni nejakou filtraci, a stejnem obsahu vody v jezirku.
treba na zor na biotec 12,18 jestly je treba tohle spravna volba, a ty ses rozhodnul pro jakou filtraci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 4.1.2013 16:51
Ahoj. Rozhodl jsem se pro samodomo výrobu. Jezírko asi 35m3, ve dně gula, hladinový skimer. Obé svedeno 110 potrobím do filtrace samotíží. Z 250 l sudu bude vortex (fy. z Hodonína upraví za cca 700Kč) pak následuje komorový filtr (měl jsem neuvěřitelné štěstí a na aukru jsem koupil použitou čističku vod 1,5 kubíku za 1500 Kč - jen přidělám odkalovací ventily) kam dokoupím filtr. média + čerpadlo. Jen mě čeká fuška ručo vykopat cca 6 kubíků šachru pro filtr a prohloubit jezírko na 180cm auuu:-). Bude to hokna ale už se těším. Ať žije jaro...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 18.1.2013 14:42
Zdravím všechny a zvláště pana Hrkala. Mám dilema jak zapojit čerpadlo v zamýšlené sestavě. Obr. A ukazuje průtok komorovým filtrem z vortexu do komory o obsahu 0,3m3 kde by měla být filtrace z kartáčů, v dalších dvou fitr. médium pro obsazení bakteriemi. Ve druhé komoře by bylo provzdušňování. Tuto variantu bych upřednosťoval. Obr. B ukazuje obrácený směr toku. Zdá se mě, že by bylo škoda použít ten největší prostor pro hrubší filtraci a pro bakterie by zbyl jen menší prostor. Jedná se o úpravu bývalé čističky vod (viz foto. výše) Rád bych, kdybyste mě pomohli v rozhodování než do "bedny" říznu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 18.1.2013 14:43
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 18.1.2013 14:45
Jejda obrázky se nějak přehodily. No nic, jsou popsané u kresby...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.122 (?), 18.1.2013 17:13
Ano, už z předchozích Vašich příspěvků jsem vypozoroval, že ponořená forma je lepší. Nechám tedy asi přidělat za tu velkou komoru jednu menší pro čerpadlo (nebo že bych to čerpadlo dal ke stěně poslední komory?). Nechci zužovat tu stávající, když už tam je. Nemám povědomí o rozměrech čerpadel. Můžete mě poradit jakou hloubku - šířku mám nechat udělat? A jestli ještě můžu, jaké náplně byste dal do filtru? Ty kartáče by se daly dát, podle zkušeností některých přispěvatelů, i do horní třetiny vortexu. Takže do komor filtru by se daly dát jiné ostatní náplně. Máte někdo zkušenosti s plastovýma šponama (odpad ze soustruhového obrábění) jakožto "podklad" pro bakterie? Plocha povrchu bude asi dost velká, ale jaká by byla průtočnost...?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 73.81 (?), 18.1.2013 19:40
Čerpadlo se lépe chladí. Velká část nových typů čerpadel (s krytím IP68) umožňuje instalaci jak na sucho, tak do vody (primárně). Pláště čerpadel jsou už několik let vyráběny z plastu (dříve to byl nerez), a neveřím tomu, že plast odvede teplo tak dobře jako kov. Více se hřeje, a na tom nevidím nic dobrého...
Do té bedny, co máte, se vejde prakticky jakýkoli model, máte obrovský výběr typů i značek.
K náplni filtru - plastové špony, nastříhané husí krky atd. se používají už léta. Dříve ani nic jiného k dispozici nebylo. Až v poslední době je válcují nová media typu Kaldnesu aspol. Nemyslím, že by ty staré primitivní náplně byly o tolik horší než ty nové, ale marketing vládne světu...
Průtočnost bude zcela dostatečná, té bych se nebál
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|