Vezměte kapra na procházku a zkuste se domluvit někde u stánku, třeba vám ho za drobnou úplatu zabijí prodavači. Při kuchání dávejte pozor, abyste neprořízli žluč. Nožem proti srsti (pardon šupinám) šupiny snadno odstraníte. Koukněte se u prodeje jak to prodavači dělají. Není-li po ruce žádný vhodny prodejce kaprovrah, zkuste obejít sousedy.
Hlavu si nechte na polévku a jikry jdou do polévky taky dobře (viz výše). Z hlavy vyndám oči a žábry (prý jsou hořké - není to ale pravda), odřu solí (viz dále) a dám vařit do vody (studené).
Babička pak kapra "odřela" hrubou solí, aby odstranila sliz a tu pak vodou opláchla. Já kapra stahuji, s kůží nám to nechutná.Obyčejně z kapra udělám podkovy, poskládám na talíř, vydatně zakapu citronem a dám do lednice. Další "klasická" příprava v trojobalu už je na manželce.
Jinak příprava a kuchání ryb je i v některých kuchařkách - většinou někde na začátku - musíte ale mít nějakou starou, v těch nových s barevnými obrázky se už takovéhle praktické věci nedočtete. Ty jsou většinou jen pro kupce "polotovarů".
Jo a hezké Vánoce a Nový rok