Co dělat s rybami v zimě?

DADULKA - (1) - 79.10 (?) 
7.4.2008 16:45

Dobrý den.

Taky mám jezírko s rybičkami, mám tam 8 koi kaprů+6 línů+6 karasů+8 jesenů.

Přes zimu v pohodě přežili i když mám jezírko v nejhlubším místě jen 70 cm hluboké.Manžel asi třikrát za zimu při velkých mrazech prosekal led, ani jsme nevzduchovali.

Co nás ale trápí je, že když jsme se loni vrátili z dovolené tak nám tak zezelenala voda, že už jsme ji nedočistili.Tak nám bylo v porazeno jezírko vypustit a znova napustit než ho čistit, tak jsme tak učinili o víkendu.Chemii máme dát až bude 15 stupňů a více, tak uvidíme jak to dopadne.Nicméně rybky jsou teď v sudu a jsou fit a tak za dva dny poputují zpátky do jezírka i s leknínem a asi šesti rostlinkama.

Prosím o radu jaké okysličující a čistící rostlinky dát do jezírka, které máte vyzkoušené.

Díky a s pozdravem Dada.

host - 216.126 (?), 19.6.2008 12:36

Letos jsem koupil rostlinu, neznám český název, latinsky elodea densa becher. Vytvoří ve vodě dlouhé provazce ze kterých stoupá proud malých bublinek. Kapři si je oblíbili a zdržujou se přes den v provazcích této rostliny. Dá se sehnat v zahradních centrech.

host - 28.171 (?), 29.10.2008 16:18

Dobry den, potrebuju poradit jak mam zazimovat ryby ve skepe??staci 8-15 stupnu??mam jim svitit??mam tam dat filtr??co mam jeste udelat??

host - 217.144 (?), 16.1.2009 22:45

mrzne pekne dlho. Po akej dobe sa odporuca otvorit lad?

Neviem, ci rozumiem suvislostiam, ale hlavny dovod je to, ze vznikaju jedovate plyny. Ako voda vymrza zvacsuje sa hrubka ladu, tym aj objem (lad ma vacsi objem ako voda), rastie tlak pod ladom (ten je fixovany vzhladom na tvar brehu), co moze zvysit rozpustanie plynu ktory sa hromadi medzi ladom a vodou. Ked sa urobi diera do ladu nielenze moze odist plyn, ale co je dolezite, klesne pretlak pod ladom. Ja som takto urobil dieru a voda cez nu isla dost intenzivne.

Alebo sa mylim?

Pokial viem, tak teplota vody nie je spravidla velkym problemom pre ryby. Samozrejme ak nedochadza k uplnemu zamrznutiu vody v jazierku. Problem je hromadenie jedovatych plynov pod ladom a mozno nedostatok kyslika.

VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 1.194 (?), 17.1.2009 23:21

Také mám už 20 let jezírko s karasy, líny a jeseny. Letos tam zůstal i kapr určený na vánoční stůl. Tak se zašil, že ho nešlo podběrákem vylovit. Nikdy jsem vodu v zimě neprovzdušňoval a je to bez problémů. Pouze pokud jsem přikoupil v Baumaxu barevné rybky tak ty nikdy nepřežily. I želva nádherná se někde do bahna zavrtá a objeví se až když je už dost teplo na jaře. Nehlubší místo má 80 cm. Možná tím, že je tam rákos tak jedovaté plyny odcházejí jeho stvoly ven.

host - 116.139 (?), 19.3.2009 16:16

Dobrý den, našel jsem nedávno tuto stránku a neustále příspěvky pročítám. Je to super, že si lidé takto vyměňují zkušenosti.

Já mám zahradní jezírko téměř 3 roky, cca 6 m3,hloubka 80 cm, původně 5 koi kaprů, nyní se namnožily na 7,sumečka a několik karásků.Celoročně mám zapnutou fonánku okolo které voda v zimě nezamrzá.Letos při velých mrazech jsem vznikající led okolo fontánky rozmrazoval asi jednou za tři dny konví horké vody.Dnes je vidět, že ryby přežily.Také bojuji s čistotou vody a pro letošek právě vyrábím čističku ze sudu kde chci použít husí krk, koks,molitan aj.Asi se také pokusím zbudovat malou kořenovou čističku.Uvidím jak vše bude fungovat a podám reference.

Tak ať je voda čistá a ryby rostou!

Milan

host - 46.106 (?), 26.1.2011 20:01

Dobrý den, letos se chystáme zakládat jezírko můžete mi prosím dát nějaké rady? Jak velké a podobně.          

Děkuji

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 27.1.2011 0:25

Zdravím. Je to otázka priorit-tedy financí. Položím Vám otázku. Jak velké si to můžete dovolit a kolik peněz do toho chcete investovat. Já osobně jsem začal s malou louží, ale dnes to má 35m3 a přesto se mi to zdá malé. Než mi odpovíte, prohlédněte si můj web. Snad v tom najdete nějaké odpovědi a inspiraci.

host - 46.106 (?), 31.1.2011 18:31

Tak na začátek kolem 10 000kč, a co se týče velikosti zatím nevíme ale zahradu máme velkou 25mx15m.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 122.248 (?), 31.1.2011 22:55

Jen dobré čerpadlo Vás bude stát těch 10 000.

Snad by se to dalo udělat na etapy. Nejdřív koupit folii a netkanou textilii, vykopat díru a založit jezírko. Pak investovat postupně do čerpadla, ryb, kytek a okolí. Namísto netkané textilie na podložení jezírkové folie lze použít staré koberce.

Jestli Vám to pomůže, tak tady najdete hrubé odhady nákladů na moje současné jezírko 35m3. Nemusíte ho mít samozřejmě tak velké, ale pod deset kubíků nechoďte. Bude to jen louže pro karasy. Chci Vás uchránit chyb, kterých jsem se dopustil já sám. Třikrát jsem zvětšoval. Prostudování mého webu Vám nejspíše také něco napoví. Jezírko se na naší zahradě stalo středem všeho zajímavého dění a okolí je už jen okolí. I když hezké. Na netu najdete plno jezírek, jako je to moje. Jen stačí hledat a číst. Je jen na Vás, co pak uděláte. Každopádně,  jít do stavby jezírka je dobrý nápad, jak zhodnotit zahradu a užít si pobyt na ní.

rak červený
rak červený
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty