Ak som spravne pochopil jedine o co vam ide aby ste si zmensil interval udrzby bazenu a voda v bazene pocas dlhsie trvajucej dovolenky nezozelenala, pripadne vas laka udajne znizenie nakladov na chemiu.
Bohuzial nie som si isty ci ste si vybrali tu spravnu cestu. Obavam sa, ze solinator ani automaticky davkovac chloru vas problem nevyriesi.
V bazenoch pouzivame 4 "druhy" chemie.
1. Kyseliny/zásady na upravu pH
2. Chlór v roznych formach na dezinfekciu od baktérii a virusov
3. Antialgae prípravky na potlacenie mnozenia rias.
4. Flokulanty na vyzrazanie necistot a ich nasledne odfiltrovanie.
Pre najoptimalnejsiu funciu chloru je nutne udrzat pH vody (bod 1.) na urovni 6.8-7.2. Chlor samotny ma vsak pri doporucenych koncentraciach iba velmi maly vplyv na potlacenie mnozenia rias. Preto sa do multi-tabliet pridavaju aj Antialgae pripravky (bod. 3).
Čo možete urobit aby ste mali aj po dovolenke cistu vodu a zaroven usetrili peniaze za drahu chemiu alebo nakup solinatoru?
1. Na upravu pH minus použivajte HLC (kyselina chlorovodikova - solna). Stoji iba zlomok ceny komercnych pH- pripravkov a jednorazova uprava pH pomocou nej vacsinou vydrzi po celu sezonu. Cena cca. 1.70€/liter, spotreba cca. 2L za sezonu, k dostaniu v drogeriach a farby-laky.
2. Antialgae pripravky. Neni nad modru skalicu. 1kg balenie cca. 5€ vam vydrzi niekolko sezon.
3. Chlor. Tu sa radsej spoliehajte na tablety. Ale zas na druhej strane, kedze chlor uz nepouzivate na potlacenie rias ale iba na dezinfekciu staci vam udrziavat minimalne hodnoty do 0.3. Nastavte plavak na tablety na minimum a tableta vam vydrzi aj 3 tyzdne.
4. Flokulant. Zvycajne netreba, resp postacuje jeho obsah v trio-tablete (chlor-antialgae-flokulant). Na rad prichadza vo vyssich davkach skor pri cisteni uz skazenej zelenej vody, teda: chlor-sok - flokulacia - odfiltrovanie). Ako nahrada sa da pouzit siran hlinity.
Ak vam teda mozem poradit, vykaslite sa na solinator. Napustite si bazen, upravte si pH pomocou HCL, nasypte do vody modru skalicu v davke cca. 8g/1000 L, do plavaku hodte trio tabletu, nastavte plavak na minimum a uzivajte si bazen. Pri tomto sposobe by vam voda nemala zozelenat ani v pripade, ze vam pocas dovolenky dojde tableta v plavaku.