Solární ohřev vody a písková filtrace po domácku

host - 158.147 (?)
20.6.2012 18:05

Dobrý den, také připojuji něco pro inspiraci.

Po několika letech experimentování s různými mobilními bazény to nakonec skončilo takto: Bazén s nafukovacím límcem, cca 5x1m, tovární filtrace 4m3/hod, vyřazené kolektory, kartušová filtracve bez vložky, dílenský vysavač a bouda.

Kolektory jsem získal zdarma - popraskané, demontoval, zaletoval, nastříkl černým matem a přetěsnil silikonem sklo. Protože jsem nechtěl omezit průtok pískovým filtrem, z důvodu získání vodního sloupce cca 2m, přidal jsem pomocné čerpadlo z kartušového filtru, připojeného k T kusu výstupu vody z filtru do bazénu. Výstup z kartuše je opět rozdvojen do hadic 3/4" vedoucí ke spodní straně koletorů. Horní strana je svedena hadicemi pod hladinu bazénu. Při plném průtoku je teplotní rozdíl cca 1 stupeň. Během slunečného dne se voda ohřeje ze 20 ráno na 25 večer, atd. Už jsme měli i 30 st. Aby toho nebylo málo, využil jsem průmyslový vysavač a tlačnou stranu připojil k 50 mm hadici, připojené k děrované PVC trubce, připevněné k závažím na dně bazénu. Je to příjemná bublinová masáž, po odzátkování konce trubky je to gejzír se silnými masážními účinky. Dále jsem využil polohu na filtru výpouštění, opět rozdvojil na hadici k vypuštění (zazátkovanou) a hadici vedoucí nad bazén, ze které je bezvadná vrchní masáž. Více je zřejmé z fotek.

Celek
Celek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 208.235 (?), 5.8.2011 14:16
Je to správná úvaha, při takovém průtoku nečekejte velké rozdíly teploty, záleží také na výkonu kolektoru - hadice, ale to hlavní. Přes slabší hadici nemůžete pustit naplno 4000 ltr/hod. Musíte mít 2 okruhy a ventil, kterým upravíte průtoky. Potom docílíte i vyšší teplotu z kolektoru, ale ta se sníží po smíchání s hlavním průtokem. Problém by tedy byl malá hadice a velký výkon filtrace.

host - 147.69 (?), 2.5.2012 13:20

Je to špatná úvaha. Množství tepla přijatého hadicí ve skleníku je dáno ROZDÍLEM teplot, vše ostatní je nedůležité. Jestliže v hadici poteče voda pomalu, stoupne teplota vody v ní a klesne tím účinnost předání tepla a tím účinnost celého improvizovaného výměníku (při nekonečně pomalém průtoku bude rozdíl teplot 0 a účinnost taky 0). Tím se dostane do bazénu méně tepla. Je to stejné jak s radiátorem, ale opačně - menší teplotní spád znamená jeho větší výkon za cenu většího průtoku. Jediným problémem může být tepelná ztráta hadice mezi skleníkem a bazénem, která při nižším teplotním spádu může způsobit ochlazení k původní teplotě ohřívané vody, ale to je zase dáno vnější teplotou. Komentáře typu „radiátor nebude topit, protože jím voda jen proletí a neochladí se“ jsou tak na úrovni topenářů, co chodí do baráků bouchat trubky.

host - 82.162 (?), 7.6.2012 12:59

Ak by som dal na strechu povedzme 100m ciernej plastovej hadice (pouzivana na rozvody) aky priemer by ste odporucili? Rozvody k bazenu su 32mm hadice, cerpadlo 8m3 za hodinu. Nebude privelka strata a pretlaci to vobec? Maly nadzemny bazen 3,6m x 0,7m.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 211.92 (?), 8.6.2012 6:16

host - 158.147 (?), 20.6.2012 18:05

Dobrý den, také připojuji něco pro inspiraci.

Po několika letech experimentování s různými mobilními bazény to nakonec skončilo takto: Bazén s nafukovacím límcem, cca 5x1m, tovární filtrace 4m3/hod, vyřazené kolektory, kartušová filtracve bez vložky, dílenský vysavač a bouda.

Kolektory jsem získal zdarma - popraskané, demontoval, zaletoval, nastříkl černým matem a přetěsnil silikonem sklo. Protože jsem nechtěl omezit průtok pískovým filtrem, z důvodu získání vodního sloupce cca 2m, přidal jsem pomocné čerpadlo z kartušového filtru, připojeného k T kusu výstupu vody z filtru do bazénu. Výstup z kartuše je opět rozdvojen do hadic 3/4" vedoucí ke spodní straně koletorů. Horní strana je svedena hadicemi pod hladinu bazénu. Při plném průtoku je teplotní rozdíl cca 1 stupeň. Během slunečného dne se voda ohřeje ze 20 ráno na 25 večer, atd. Už jsme měli i 30 st. Aby toho nebylo málo, využil jsem průmyslový vysavač a tlačnou stranu připojil k 50 mm hadici, připojené k děrované PVC trubce, připevněné k závažím na dně bazénu. Je to příjemná bublinová masáž, po odzátkování konce trubky je to gejzír se silnými masážními účinky. Dále jsem využil polohu na filtru výpouštění, opět rozdvojil na hadici k vypuštění (zazátkovanou) a hadici vedoucí nad bazén, ze které je bezvadná vrchní masáž. Více je zřejmé z fotek.

Celek
Celek

host - 158.147 (?), 20.6.2012 18:09

Další obrázek

Vodní hospodářství
Vodní hospodářství

host - 158.147 (?), 20.6.2012 18:11

A další obrázek

Vířivka
Vířivka

host - 158.147 (?), 20.6.2012 18:12

A ještě obrázek

Vrchni masáž
Vrchni masáž

Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 14.2.2014 12:13

Taky jsem loni udělal novou strojovnu k bazénu včetně chrliče na dálkové ovládání.

Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 14.2.2014 12:15

A ještě chrlič

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024