Písková filtrace + UV lampa nebo i chemie?

host - 204.148 (?) 
25.5.2009 15:07, zobrazeno: 43356x

Zdravím,

pročetl jsem tady jako čerstvý bazénař x témat k udržování bazénové vody, ale bohužel neplyne mi z toho jasný závěr zdali se tento proces opravdu obejde bez chemie. Předpokládám, že bez chemie asi nezreguluji PH, ale je potřeba i v prevenci vzniku a množení bakterií, řas, hub a plísní? Nebo postačí UV lapma + písková filtrace.

děkuji za reakce JP

host - 243.22 (?), 31.5.2009 17:39

Ahoj Taky potřebuji poradit.Já jsem UV lampu koupila, ale bohužel mi ji při stavbě bazénu nenapojily, Že to neumí.Poradí mi někdo s přesným popisem napojení a na co mám dát pozor?Víte někdo jak na to?Moc děkujiStáňa

host - 28.129 (?), 4.6.2009 23:10

UV lampa se zapojí mezi pískovou filtraci a vratnou trysku, musí být zapojená na spínací hodiny s čerpadlem filtrace, pokud odpovídá výkon UV lampy obsahu vody v bazénu potom není nutné používat chemii.

host - 209.242 (?), 3.7.2009 8:08

Pokud nechcete použít návod, který k té lampě určitě byl přibalen :o),
tak lampa se umísťuje mezi čerpadlo a vstup do pískové filtrace, a to proto, ža zářením zahubené řasy a mikroorganismy, které jinak filtrace nezachytí, se po ozáření shlukují (koagulují) a zachytí se ve filtru. Jinak si je pouštíte zpátky do bazénu :o(. Lampa by měla být zapojena tak, aby se nemohla rozsvíti, když neběží čerpadlo. Alespoň to tvrdí výrobce lampy, kterou používám, možná to je kvůli přehřívání, nevím.

host - 29.6 (?), 8.9.2009 10:04

V případě použití UV-C lampy se nelze zbavit dávkování chemie!! Je to dost zažitý omyl a bohužel i dost rozšířený. Správná hygienická čistota vody totiž zahnuje 3 věci: desinfekci, oxidaci nečistot a samotný desinfekční účinek musí mít ve vodě residuální charakter-tzn. musí přetrvat v bazénu i určitou dobu. Já osobně UV lampu prodávám rád hned z několika důvodů-vlnová délka odstraňuje chlorový zápach a a vázaný(špatný) chlór z vody:) dalším důvodem je jednoduchost obsluhy-prakticky žádná není a tak odpadá složité nastavování čehokoliv. Ale nejdůležitější důvod je možnost koupání v bazénu i alergikům. Cenově z technologíí bezchlórových úprav, nebo i alternativních metod ošetřování vody je nejlevnější a šetří náklady za chlór.

Všem přeji hezké koupání

Prodejce Tomáš z Pelhřimova

host - 192.227 (?), 5.7.2009 18:04

Používám UV lampu 70W a chemii (kompletně automatické řešení). Když nefunguje lampa, tak to nepoznáte, když chemie, tak ano . Obávám se, že efekt UV lampy je do jisté míry placebo. A to dost drahé. Podle mě pomůže ušetřit něco chemie, neboť úplně bez efektu asi není, ale samostatně vám rovnováhu v bazénu zkrátka neudrží...

host - 237.141 (?), 7.7.2009 14:57

Bez chemie (vločkovače) z bazenu dost těžko dostanete zákal a to i s UV lampou :)

host - 119.54 (?), 17.7.2009 12:15

nezkoušel někdo ozařovat vodu horskym sluncem?? Je to defakto taky Uv zaření

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 17.7.2009 15:36

Máte někdo zkušenosti s Bio poolem, Amurem, Lagunou? Vše je v podstatě stejný princip. Ptal jsem se pracovníka firmy, která montuje bazény, jaké mají zkušenosti s bezchlórovou dezinfekcí vody. Dříve montovali UV lampy a měli velké % reklamací, solničky jsou náročné na celou technologii -musí být titan a vliv na změnu barvy plastů, navíc se voda ošetřuje zase chlórem NaCL - z rozkladu soli, ale je to šetrnější než klasický chlór. Nyní, že dávají Laguny, které jsou naprosto bezporuchové a majitelé bazénů jsou velmi spokojeni, vhodné pro alergiky na chlór a jeho sloučeniny.   

host - 87.2 (?), 1.12.2009 17:49

Mam Lagunu 7 let a domnivam se, ze je naprosto bez uzitku. Davam 1az 2ks chlorove tablety na tyden, dle teploty zastreseneho bazenu, 46m3 vody.Zkousel jsem ubrat mnozstvi chemie, ihned beloba, pak zelena kalamita. I dlouhodobe pokusy neprinesly zadne pozitivni vysledky. Podobne jsem slysel mluvit dalsi majitele tohoto zazraku. Nyni vazne zvazuji UV lampu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz