Šáchor - suché konce listů

host - 12.3 (?) 
2.8.2012 12:26

No my máme šáchor tak 180 cm, už několik let ve velmi teplém a suchém bytě a je krásný.. stojí ve větší (cca 50 cm) keramické míse, v půdě smíchané s pískem a pořád udržujeme hladinu vody až po okraj mísy.. prostě jako by byl v bažině.. a problém s ním nemáme. Teď už ho teda budeme muset rozsadit, už se tam chudák nevejde:-)

Přijde mi, že vždycky když trochu žloutne je to tím že mu nechám dojít vodu (ne vyšušit, jen že tam má třeba malou kalužku), prostě mu to nestačí.

Jo a taky jsem četla že mu vadí teplota nižší než 12 stupňů, tak si myslím, že by bylo lepší ho zimovat normálně v bytě, nebo na chodbě kde je mezi 15 - 20 stupni a určitě udržovat ve vodě.. buď prostě truhlík s ním ponořit do nádoby s vodou a nebo tu jeho misku "zaplavit"..

Teď si ho chci namnožit a přes léto ho šupnout do jezírka na chatě.. snad ho tam nic nesežere, tak jsem zvědavá jak to půjde..

No tak asi tak k pěstování šáchoru.. ale je fakt že jsme ho dostali jako malou rostlinku od rodičů co ho mají už spoustu let..

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 219.3 (?), 15.3.2015 11:21

Ahoj, nas sachor je stary asi 15 let, stale ve stejnem kvetinaci a v misce je neustale voda. Vim, ze by se mel presadit, ale to by znamenalo ho spise odvrtat:), jak je kvetinac nabity. Pres leto je na balkone na slunci, v zime na chodbe, kde je 14 - 15 st. Ty kratsi stvoly jsou jeste z leta, ty dlouhe rostou behem zimy. Jak tam neni dostatek svetla, tak se vytahuji a klati. To je vzdycky odstrihnu. Na jare ostriham zase vse a pujde opet na balkon.

host - 157.239 (?), 15.3.2015 11:30

Přes hadr svázat, okraje kvetníku přišlápnout a tahem rostlinu vymlasknoutwink. Potom velkým ostrým nožem rozpůlit bal, půlku vsadit zpět.

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 219.3 (?), 21.3.2015 13:14

Dik za radu, ale asi to zase necham byt:). S.

host - 182.157 (?), 4.4.2025 13:13

Myslím, že to není tak docela pravda. Měla jsem šáchor, překrásný, obrovský, bohatý, zdravý. Několikrát jsem nechala zakořenit od něho "mládě" a dala dceři, a té pokaždé zahynul. Nepomáhalo nic. A teď, po tolika letech krásného prospívání, začal odumírat i mně. Schne, žádní cizopasníci na něm nejsou, přesadila jsem ho do nové hlíny, vždycky je bohatě zalitý a stojí ve vodě, ale přesto vidím, že mu lístky smutně visí a nevím nevím, jestli přežije.. Mojí mamince kdysi dokonce kvetl! Taky nevím, kde dělám chybu.

host - 248.180 (?), 4.4.2025 21:16

Jen mne tak napadlo - nemohlo by mít vliv pH vody? Šáchor by měl mít pH 5,5-6,5, což znamená mírně kyselou... U nás je voda z kohoutku dost tvrdá. Zkuste mu tam přidat trochu rašeliny, nebo zalít trochu rašeliny vodou a občas zalít tou. Ale nevím, jen hádám.             Lída           

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz