Jak odpeckovat 100 kg třešní?



Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 38.202 (?)
31.7.2014 21:10

Nevím, zda se tento způsob bude hodit i na víno, dělal jsem tak kvas na pálení:

1. možnost spíše pro kvas na pálení: Sklizené třešně pomačkat, naložit do nádoby a nechat prokvasit. Před pálením separuje takto: Dole pecky, pak šťáva (po odebrání vršku do lisu stačí prolít přes síto) a nahoře hustší měkká hmota s trochou zbylých pecek. Čili opatrně oddělit hustý vršek a prolisovat.

2. možnost spíše pro víno: Sklizené třešně podrtit, nechat krátce nakvasit (trochu povolí měkká hmota a oddělí se) a prohnat lisem. Přecezenou šťávu nechat dokvasit na víno (nemám vyzkoušeno).

Tčešňové pecky se dají dobře využít zašité do textilních pytlíků jako nahřívací nebo ochlazovací polštářky. Vyzkoušeno.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

sluníčko1 - (8) - 69.62 (?), 25.4.2011 17:18, zobrazeno: 32639x

Letos jsme se rozhodly ze třešní udělat víno, ale nevíme jak je odpeckovat. Máme doma ruční odpeckovávač, ale tím bychom to dělaly do vánoc. Má někdo nějakého pomocníka jak odpeckovat třešně nebo návod na nějakou samovýrobu odpeckovávače? Lihoviny nepijeme takže rady na pálení nepřipadají v úvahu děkuji za odpověď.

   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.60 (?), 25.4.2011 17:43

Navléknu chirurgické rukavice a třešně nebo višně mačkám v ruce vsumuté na ochranu proti rozstřiku do 4 litrové láhve. Pecky nevyndavám. Hmotu nechám 3 dny nakvasit, poté vystoupí nahoru měl a dole je oddělená šťáva, kterou přes síto sleju. Během těch asi 3 dnů obsah, vždy když jdu kolem,  promíchám. Oddělenou šťávu v souladu s recepturou vinky namíchám na založení vína. Do namačkané měli je vhodné, již na počátku, přidat namnoženou kvasinkovou kulturu. Pecky během těch pouhých 3 dnů neovlivní chuť výsledného produktu. Obdobně dělám i višňovou šťávu, v které  po doplnění cukrem a ohřátím na 70 st. C zastavím kvasný proces.

      
sluníčko1 - (8) - 69.62 (?), 2.5.2011 19:41

Děkuji za odpověď zkusíme a uvidíme

         
host - 178.235 (?), 13.7.2011 18:13

Je to asi jediný způsob, jak doma pecky separovat.Stejně to bude ale dost pracné takto odpeckovávat 100 kg třešní.Kompoty višní se prodávají s odpeckovanými plody.Tam by možná poradili jinou metodu. Třešně na rozdíl od višní jsou pro výrobu vína méně vhodné.  AB

   
host - 25.2 (?), 13.7.2011 20:06

Těch možnosti je několik.Pokud je doma mixer se skleněnou nadobou tak je to idealni řešeni.Jinak je možne použiti i valeček na nudle nebo prostě třešně rozvařit, scedit do nadoby přes platynko a přes něj ho ještě vylisovat. 

      
host - 40.135 (?), 18.5.2012 10:04

Drtím třešně nerezovou míchací metlou do vrtačky a tím je rozmixuji v 20 litrovém kbelíku a oddělím pecky a při tom je nerozdrtím, pak s tím šup do sudu! A ve vašem případě, to pak přes síto přepasírujte v rukavicích a je to!

   
Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 38.202 (?), 31.7.2014 21:10

Nevím, zda se tento způsob bude hodit i na víno, dělal jsem tak kvas na pálení:

1. možnost spíše pro kvas na pálení: Sklizené třešně pomačkat, naložit do nádoby a nechat prokvasit. Před pálením separuje takto: Dole pecky, pak šťáva (po odebrání vršku do lisu stačí prolít přes síto) a nahoře hustší měkká hmota s trochou zbylých pecek. Čili opatrně oddělit hustý vršek a prolisovat.

2. možnost spíše pro víno: Sklizené třešně podrtit, nechat krátce nakvasit (trochu povolí měkká hmota a oddělí se) a prohnat lisem. Přecezenou šťávu nechat dokvasit na víno (nemám vyzkoušeno).

Tčešňové pecky se dají dobře využít zašité do textilních pytlíků jako nahřívací nebo ochlazovací polštářky. Vyzkoušeno.

      
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 31.7.2014 21:48

Na víno neodpeckovat... proč jo?

         
Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 38.202 (?), 16.3.2016 20:41

Podle toho, dáváte-li přednost čistě ovocné chuti nebo chuti "okořeněné" glykosidy, tedy s nanořklým nádechem.  Vyberte si sám. Bude záležet na době, po jaké poprvé slijete/zčeříte "šťávu" -- neboli jak dloho se pecky budou máčet.

Hezký den

Josef

            
host - 246.114 (?), 23.6.2016 18:57

Trnkové víno se taky dělá s peckama a louhuju to celou dobu. Hotové víno slévám po úplném dokvašení a je výborné, takže pecek v třešních, bych se vůbec nebál...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika