Mé zkušenosti s přípravou burčáku a výrobní postup je následující:
Jablečný mošt (ihned po vylisování.) naleji do 6 lt hrnce, přidám na 1 lt moštu 140 gr. krystalu. Zamíchám a zahřeji na cca 35- 40 st.C. a rozleji do PET lahví 1.5 lt.
Dosladit mošt je nutné. Nutné již není přidávat vinné kvasinky.Pokud necháte alespoň 4- 5 dní kvasit v prostředí, kde je vyšší teplota 30 st. C a potom přemístíte do prostředí pokojové teploty je "burčák pitelný do 10 dní"
Je praktičtější aby kvašení probíhalo v PET lahvích bez úzávěru.
Po ochutnání a zjištění, že je to již OK, je vhodné burčák přelít do čisté PET láhve tak, aby se nerozvířil kal na dně láhve.
Pro jeho uchování je potom vhodnější nižší teplota 15st.C (sklep) pro delší skladování chladnička. Vždy bez uzávěru.
Radek Wagner
wradek@seznam.cz