calvados a.j.



         
host - 209.2 (?) 
6.1.2009 21:02
Zdravím Vás, som z Liptova. Problém s prevráteným Kvasom som vyriešil pálenicou 80 km od nás kde boli veľmi ochotní. Teraz mám ale druhý problém, Už 7 týždňov mám v 50 litrovej nádobe jablkový mušt. Počiatočná cukornatosť bola 16%. Je uložený v kotolni kde je teplota okolo 18 stupňov. Najprv šlo všetko dobre a cukor klesol na 5,5. Ale tu sa mi cukromer už zastavil a to už 3 týždne. Stále sa tvoria plyny a počuť kvasný proces, teda jemné šušťanie pri otvorení nádoby. Ale prečo nepadá cukor?
  
   
host - 71.26 (?), 7.1.2009 8:48
Chcem sa spýtať aký máte názor na použitie fruktózy alebo glukózy do kvasu. Obyčajný cukor nik neodporúča a ak tak len v minimálnom množstve. Ale čo použitie ovocného alebo hroznového cukru?
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 7.1.2009 12:31

Volba je to lepší, ale cena fruktózy i glukózy je trochu jinde než polský krystal ve slevě. Za ty peníze se dá sehnat květový med.
  Chcete-li mít kalvadosu o litr více , není lepší (i levnější) místo glukózy či fruktózy přidat radši dalších 7 - 10 kg jablek?

         
host - 39.70 (?), 20.2.2010 22:52

A co takhle "rozvařit" obyčejný cukr (sacharozu) na "invertázu", chce to jen trochu vody, tepla, trochu kyseliny citronové a cca 30 minut času. Samozřejmě se to musí hlídat abychom neudělali "karamel" (nebo to "dělat" ve vodní lázni). Tímto se sacharoza rozštěpí na fruktózu a hexózu, které již kvasinky snadno zpracují.... Zdravím zde přítomné.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 21.2.2010 10:29

Buďte v klidu. Sacharóza se na rozštěpí na oba monosacharidy (glukózu a fruktózu)  v roztoku sama.

               
host - 220.205 (?), 11.5.2010 15:02

To je sice pravda, ale přesto je třeba být na přídavek cukru do jablečného moštu opatrný. Je tu samozřejmě zákon 61/1997, který to výslovně zakazuje, včetně aplikace medu, viz monografii Uhrová H. Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín, nakladatelství VÍKEND 2009, str 106. Pokud se nějaká sacharoza do moštu či máče přidává, tak rozhodně ne s cílem vyrobit nějaký dodatečný alkohol. Přípustné je jen takové množství, které doporučuje R. Wagner ve své knize Calvados po lopatě, nakladatelství OLOMOUC 2006, str. 27. Malým množstvím cukru je míněno 10 dkg/ 50 litrů moštu. Toto množstvé postačí na rychlejší rozmnožení kvasinek, ovšem bez přístupu kyslíku to nejde, viz K. Hagmann, B. Essich: Pálíme ovoce, nakl. VÍKEND 2007, str. 18 slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika