To je sice pravda, ale přesto je třeba být na přídavek cukru do jablečného moštu opatrný. Je tu samozřejmě zákon 61/1997, který to výslovně zakazuje, včetně aplikace medu, viz monografii Uhrová H. Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín, nakladatelství VÍKEND 2009, str 106. Pokud se nějaká sacharoza do moštu či máče přidává, tak rozhodně ne s cílem vyrobit nějaký dodatečný alkohol. Přípustné je jen takové množství, které doporučuje R. Wagner ve své knize Calvados po lopatě, nakladatelství OLOMOUC 2006, str. 27. Malým množstvím cukru je míněno 10 dkg/ 50 litrů moštu. Toto množstvé postačí na rychlejší rozmnožení kvasinek, ovšem bez přístupu kyslíku to nejde, viz K. Hagmann, B. Essich: Pálíme ovoce, nakl. VÍKEND 2007, str. 18 slosar-petr@seznam.cz