Vosy, včely, sršni - barva

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 122.248 (?) 
16.12.2010 8:45

Také připojím osobní zkušenost.
Letos na jaře jsem do dutého špalku udělal z boku díru o průměru asi 20mm, umístil mezi tůjky do živého plotu, zakryl vršek kouskem fošny a doufal, že se to zalíbí čmeláčím královnám hledajícím hnízdiště.Občas jsem nadzvedl tu fošnu, abych se podíval do dutiny, ale furt nic.Jednou jsem to zvedl a málem mě omyli, Koukala na mě obrovská naštvaná sršní královna a už měla založené hnízdo.Pokličku jsem pustil a zdrhnul.Pár dní jsem přemýšlel, jestli to mám nebo nemám zlikvidovat, ale pak jsem usoudil, že bude asi nejlepší to s nimi zkusit.Manželce jsem radši nic neřekl, abych ji neznervóznil, protože mi už dříve zatrhla včelí úl, který mi nabízel kamarád včelař, že mi ho umístí na zahradu a bude se sám o něj starat, protože u nás ve Škrovádu a Slatinanech obecně je málo včelstev jak říkal.Dny utíkaly a ze špalku lítalo čím dál víc sršňů.Opatrně jsem testoval jejich chování připraven jim v noci zašpuntovat letiště, ale s potěšením jsem zjistil, že jsou to asi nejtolentnější vlastníci žihadel.I když jsem se motal těsně před dírou, tak si mě nanejvýš prohlédly, párkrát mě obletěly a pokračovaly v rozdělané práci.Vlastně jsem byl čím dál radši, že je tam mám, protože přirozeně predovaly nejspíš i vosy, takže jich na zahradě ubylo.Nebo se jich prostě jen bály, kdo ví.Manželku jsem jednou postavil před to hnízdo a od té doby jí docela baví sledovat práci sršních letových dispečerů včetně té, která v letních vedrech funguje ve vletové díře jako vzduchotechnik a neustálým máváním křídel klimatizuje vnitřní prostor.Děti se toho také vůbec nebojí a to se jen 3 metry od hnízda houpou na houpačkách a koupou v bazénu.Sršeň vždycky vylétne, nabere výšku asi 4 metrů, chytí směr na západ nebo severovýchod a ničeho si nevšímaje letí pryč.Nikdy se nestalo, že by s kýmkoli z naší rodiny i s početnými návštěvami měly nějaký konflikt.Vlastně jsem to hnízdo všem ukazoval jako názornou ukázku tolerance a dokonalé spoluprácce.Musím se ale přiznat, že k nim mám respekt a i teď v zimě se bojím zvednout pokličku.V předjaří to asi celé přesunu víc mezi ovocné stromy, abych jim naznačil, kde jsou ty vosy a doufám v pokračování naší oboustraně výhodné smlouvě o neútočení.Na nějaký čas před vletový otvor umístím svoji kameru abych je natočil při akci.Teď je kamera v krmítku.Občas se tam mihnou nějaké sýkorky a vrabci.Natočil jsem je také a videa najdete na YouTube.

Sršňům zdar.

ventilátor
ventilátor

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 39.131 (?), 16.12.2010 19:31

Mělí jsme sršně usídlené v dutině podkroví chatky hned nad venkovními vstupními dveřmi.  Tolerovali jsme se vzájemně až na naše bouchání dveřmi, ale to nám trpěli. Bylo nádherné je pozorovat přes skleněné okénko dveří při jejich návratech. Chatku jsme obývali jenom o víkendech, vše v pohodě, až jsme o jednom víkendu přijeli a museli jsme místo dveří používat okno z protilehlé strany. Sršáni se zřejmě rojili,  byli značně nervózní. Při odjezdu ze zahrady dostala manželka žihadlo, do hrbících se zad, při zamykání chatky. Bylo to přes silnější svetr, takže bez následků. Asi nedostala velkou dávku jedu.  Nejsem zbabělec, poslední zamyká.

host - 70.118 (?), 5.8.2011 8:58
Tedy, jednou jsem se procházel po jedné vesnici a zaútočili na mě tři sršni. Kámen úrazu byl v tom, že byli na sobě naprosto nezávazní, prakticky řečeno, zaútočil na mě vždy jenom jeden vždy na jiném místě. P.S.: Měl jsem černu mikinu a džíny...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz