Také připojím osobní zkušenost.
Letos na jaře jsem do dutého špalku udělal z boku díru o průměru asi 20mm, umístil mezi tůjky do živého plotu, zakryl vršek kouskem fošny a doufal, že se to zalíbí čmeláčím královnám hledajícím hnízdiště.Občas jsem nadzvedl tu fošnu, abych se podíval do dutiny, ale furt nic.Jednou jsem to zvedl a málem mě omyli, Koukala na mě obrovská naštvaná sršní královna a už měla založené hnízdo.Pokličku jsem pustil a zdrhnul.Pár dní jsem přemýšlel, jestli to mám nebo nemám zlikvidovat, ale pak jsem usoudil, že bude asi nejlepší to s nimi zkusit.Manželce jsem radši nic neřekl, abych ji neznervóznil, protože mi už dříve zatrhla včelí úl, který mi nabízel kamarád včelař, že mi ho umístí na zahradu a bude se sám o něj starat, protože u nás ve Škrovádu a Slatinanech obecně je málo včelstev jak říkal.Dny utíkaly a ze špalku lítalo čím dál víc sršňů.Opatrně jsem testoval jejich chování připraven jim v noci zašpuntovat letiště, ale s potěšením jsem zjistil, že jsou to asi nejtolentnější vlastníci žihadel.I když jsem se motal těsně před dírou, tak si mě nanejvýš prohlédly, párkrát mě obletěly a pokračovaly v rozdělané práci.Vlastně jsem byl čím dál radši, že je tam mám, protože přirozeně predovaly nejspíš i vosy, takže jich na zahradě ubylo.Nebo se jich prostě jen bály, kdo ví.Manželku jsem jednou postavil před to hnízdo a od té doby jí docela baví sledovat práci sršních letových dispečerů včetně té, která v letních vedrech funguje ve vletové díře jako vzduchotechnik a neustálým máváním křídel klimatizuje vnitřní prostor.Děti se toho také vůbec nebojí a to se jen 3 metry od hnízda houpou na houpačkách a koupou v bazénu.Sršeň vždycky vylétne, nabere výšku asi 4 metrů, chytí směr na západ nebo severovýchod a ničeho si nevšímaje letí pryč.Nikdy se nestalo, že by s kýmkoli z naší rodiny i s početnými návštěvami měly nějaký konflikt.Vlastně jsem to hnízdo všem ukazoval jako názornou ukázku tolerance a dokonalé spoluprácce.Musím se ale přiznat, že k nim mám respekt a i teď v zimě se bojím zvednout pokličku.V předjaří to asi celé přesunu víc mezi ovocné stromy, abych jim naznačil, kde jsou ty vosy a doufám v pokračování naší oboustraně výhodné smlouvě o neútočení.Na nějaký čas před vletový otvor umístím svoji kameru abych je natočil při akci.Teď je kamera v krmítku.Občas se tam mihnou nějaké sýkorky a vrabci.Natočil jsem je také a videa najdete na YouTube.
Sršňům zdar.