roj včel

host - 4.125 (?) 
8.5.2006 22:22, zobrazeno: 84075x
Může vlítnout roj včel oknem do místnosti?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 110.189 (?), 7.7.2006 15:02
muze

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228), 7.7.2006 18:36
No tak stát by se to asi teoreticky mohlo, ale je to velmi málo pravděpodobné. Lidské příbytky včelám vyloženě nevyhovují, vyjma například puklin ve zdech a vyjímečně i nepoužívaných dvojitých oken. Jinak jsem opravdu nikdy neslyšel o nastěhování včel lidem do domu.
Pokud máte na zahradě roj včel a nevisí vám přímo u dveří, tak nepanikařte. Rojové včely jsou mimořádně klidné a neútočné, řekl bych, že asi nejvíc, jak jen včely mohou být. V té době má totiž každá naplněné bříško medem, který si s sebou vzala z úlu jako výslužku a ten na ni působí jako mírné narkotikum. Navíc včely nemají žádné plásty, které by musely chránit. Visícího hroznu včel se dá bez problému dotýkat rukou, což asi mluví za vše. Většinou je váš strom pro ně jen zastávkou při hledání vhodnějšího místa k uhnízdění, takže když počkáte, do druhého dne většinou roj sám odletí.
Hasiči se v tomto ohledu zabývají pouze likvidací rojů, které někoho akutně ohrožují, takže pozor, aby vám výjezd nenaúčtovali, pokud je zavoláte.
Já bych doporučil vyhledat nejbližšího včelaře a požádat jej o pomoc či kontakt na předsedu místního včelařského spolku, který již musí jednat, protože roje neznámého původu by se správně měly likvidovat z důvodu prevence šíření moru včelího plodu, velmi nebezpečné nemoci včel (často se to ale nedělá a oslovený včelař si možná rád u vás roj vezme pro vlastní potřebu. Nebo už se po něm možná sám shání, to poznáte podle toho, že kouká tzv. "jako by mu uletěly včely" :-)

host - 153.157 (?), 29.4.2007 21:47

No ale co když si je včelař kterýmu ulítli nechce chitit. No a to že se přestěhují to se u nás nestalo, byli tam i druhý den a stromek byl na odpis.

Co potom s včelamy, vodou srazit na zem nebo vykouřit dýmem?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 29.4.2007 22:22
Stromek na odpis? Neslyšel jsem ani nezažil, že by roj včel nějakému stromku ublížil. Leda by byl tenounký a váhou roje se zlomil. Takový by si ale včely těžko vybraly.

jeanvaljean - (6) - 126.112 (?), 10.6.2009 13:26

jj souhlas, vybírají si většinou vysoké stromy a pořádné větve.

host - 126.112 (?), 11.6.2009 8:15

Řekl bych, že se jich nezbavíte jinak než jako to dělají včelaři, takže pořádně se obléknout, aby na Vás nemohli, půjčit si kuklu. Pak postříkat roj vodou z rozprašovače, aby včely na povrchu měly mokrá křídla a nemohli létat. Pak sklepnout roj do nějakého pytle. Nemusíte úplně všechny, hlavně abyste měl matku, která je většinou uprostřed největšího chomáče. Pak bych včely přenesl někam jinam, dál od Vašeho domu a vysypal. Je to tedy škoda, nejlépe, aby si je vzal nějaký včelař.

host - 16.41 (?), 16.6.2009 1:19
Mozna vam to bude pripadat primitivni apekne smesny ale proc se vcely roji??? Dik

host - 126.112 (?), 16.6.2009 8:06

Včely rojením vlastně zachovávají svůj druh. Svým způsobem se tím rozmnožují včelstva. V době, kdy je včelstvo v největším rozvoji, v květnu, červnu, se vylíhnou ve včelstvu nové matky a s těmi pak vyletí část včel, to je ten roj. Roj si hledá vhodné místo kam by se usadil a začal fungovat jako normální včelstvo. V nejlepším případě jej sebere nějaký včelař, usadí do úlu a stará se o něj.

Mirek 821 - (39) - 80.73 (?), 27.6.2009 18:08

Není pravda, že včelí roje si vybírají vysoké stromy a silné větve Já včelařím víc než deset let sám předtím společně s otcem. Ale včely si sednou tam, kde se jim líbí. Osobně jsem odchytával roj i v" trsu "divizny, asi 30 cm nad zemí, z (velikonoční pomlázky),tedy ze spletené vrby asi metr nad zemí a také z proutěné překážky na parkurovém závodišti Ani v jednom případě to není silná větev někde vysoko. A všechny svoje letošní roje jsem chytal na sousedově zahradě na šveskách asi čtyři metry nad zemí. Vždy větvička o průměru malíčku. Navléci pytel a šmik. Nejhorší odchyt roje byl z "čínské vrby" vystříhal jsem spoustu malých zakroucených větviček, podložil rojáček, a klepl. No ty větvičky s rojem byly bohužel stále dvě. Té druhé ze zadaní strany, kam jsem neviděl, jsem si prostě nevšiml. Vymrštila se nahoru a půlka roje byla v rojáčku, druhá na mé hlavě a za košilí... Od té doby nosím vždycky kuklu, rukavice a pokud to jde. odstříhávám roj do pytle i s větví.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz