Pančovaný med



                     
host - 89.106 (?) 
27.8.2010 17:35

Dobrý den jsem ráda, že si můžu přečíst různé názory na med, protože s ním denně sladím kávu, naučila jsem se to v Kanadě na dovolené je to už osm let.Od té doby kupuji med ale spíš z trhu, ted naposled jsem si koupila od jednoho pána z Bohutína kde mám maminku, přijeli jsme domů já otevřela první sklenici a už se mi zdál divný, byl moc tekutý a vůbec se netáhl, tak jsem ho vypotřebovala a otevřela druhý ten zasyčel a zdál se mi zkvašený, tak jsem ho dala koštovat známým a jasně že byl na nic, vše jsem musela vylít nedalo se to konzumovat, je to jediná moje špatná zkušenost, díky vašim příspěvkům jsem se dozvěděla proč to asi může být tak Vám moc všem děkuji.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 217.129 (?), 16.10.2010 22:19

na tom odkaze je aj dobra somarina. ale zasmial som sa: *

Když se nechá med pomalu stékat, splývá ve spirále ve směru chodu hodinových ručiček. To je proto, že molekula medu je nesymetrická s pravotočivým sklonem, což způsobuje kroucení praménku medu.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 21.10.2010 12:36

Těch somarin je tam plno, na tom odkaze. Většina tam uváděných testů na pravost medu testuje obsah vody v něm. 
  I pravý med, než vyzraje v plástvích má nadbytek vody a naopak i nastavovaný med se dá upravit na optimální hustotu.  Hmm,  pravotočivý sklon molekuly medu, to už fakt mlátí dveřma.

                     
host - 223.249 (?), 21.10.2010 18:14

Vidím, že tu jsou samí odborníci na optickou aktivitu molekul.Jelikož já takový odborník nejsem, uvedu zde výňatek z hodnocení norem EU pro český med:..."Spotřebitel je tak mylně informován. Jeho šance, že si koupí čistě květový nebo medovicový med je velmi malá a už vůbec nemluvě o případné koupi medu smíšeného. Jistým způsobem to vyřešila norma ČM, která připouští označit za med medovicový jen ten, jehož cukry vykazují vždy pravotočivou optickou aktivitu, tzn. že otáčí rovinu polarizovaného světla doprava, a to i po rozštěpení všech jeho cukrů..."

                     
host - 80.73 (?), 5.11.2010 21:05

A už jsme u toho! Citujete sice správně, ale odpovězte si sám: Označit jako med medovicový... atd.  Z čehož vyplývá, že u medu květového a smíšeného to platit nemusí, tudíž tato zkouška o pravosti čí nepravosti opět nic stoprocentně nevypovídá... Mirek 821

                     
host - 191.180 (?), 6.11.2010 8:14

Mícháte dvě věci dohromady.Chcete zjistit pravost medu a nebo jeho složení? Pokud chcete rozlišit jak moc je med smíšený či jak mnoho obsahuje minerálních látek(jak je moc medovicový) tak ho pošlete do laboratoře.Jinak to nezjistíte.Pokud chcete zjišťovat obsah vody, kupte si včelařský refraktometr (stojí pár stovek).Mě stačí, že vidím jestli je tmavý, nebo světlý.A pokud chcete mít úplnou jistotu, tak si pořiďte vlaství včely.  

                     
host - 80.73 (?), 7.11.2010 17:34

Vážení a milí, celé toto vlákno je velice zajímavé čtení, ale pravda je, že bez laboratorního vybavení nezjistíte ani pravost, ani složení medu a všechny příspěvky zde jsou vlastně jenom akademická diskuse. Bez tohoto vybavení můžeme posoudit pouze senzorické vlastnosti Já jako včelař pravost a nepravost medu řešit nemusím, můj med je zaručeně pravý. Pro mne a moji rozvětvenou rodinu mám medu dost a přebytky prodávám. Mám vlastní zákazníky kteří se pravidelně vracejí, což hovoří dost jasně. A pokud ten, kdo si ho kupuje, má pochybnosti o kvalitě, ať nechá být a jde nakoupit jinam.Mirek 821

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 8.11.2010 8:52
Myslím si to samé, co Mirek 821. Rozpoznat pravý med doma pomocí pomůcek jako sklenice vody je blbost. Bohužel, ani barva medu není přesvědčivá. Máme ve vsi staršího včelaře, jehož otec za války vyráběl "med" z kdečeho. Když na jaře my všichni točíme řepkový med, který do 2 týdnů krystalizuje, on se chlubí tekutým tmavým medem. Tvrdí, že naučil své včely přednostně létat na medovici. Holt pár stupňů tepla a trocha karamelu udělá divy...
                     
host - 223.249 (?), 8.11.2010 12:04

Se sklenicí vody to poznat lze.Pokud se těžko med ve vodě rozpouští je to skutečně med, to byste jako včelař měl vědět.Smozřejmě jsou tyto domácké metody do určité míry limitující, ale rozpouštěním medu ve sklenici vody poznáte, jestli se skutečně jedná o med.Pokud to ten Váš pan včelař dělá jak popisujete, tak teda potěž.Karamel v medu .To musí chutnat" výtečně"!To by pak musela ČOI kontrolovat namátkově kvalitu medu u jednotlivých včelařů(prodejců "ze dvora") a dávat pokuty za klamání spotřebytele.Jinak nevím jak toto uhlídat.A to Vám konkuruje, nebo co? 

                     
host - 80.73 (?), 10.11.2010 18:50

Sesklenicí vody to poznat lze... Jenom v tom případě, že med bude nastaven cukrovým sirupem. Pokud by však v době slabší snůšky někdo přikrmoval cukrovým roztokem připraveným teplou cestou a zbaveným při varu pěny, není to rozpouštění "medu " ve vodě téměř znatelné a sacharóza z většiny rozštěpená včelami při "výrobě" medu je bez laboratorních testů nezjistitelná. Myslím,  že chemický Alí nám to i potvrdí. Kdo chce podvádět, cestu si vždy najde... I já znám včelaře, kteří při ztekucování med záměrně přehřívají, aby vydržel déle tekutý, protože si takový med zákazníci přejí... Mirek 821

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika