Pančovaný med
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.106 (?) 27.8.2010 17:35
Dobrý den jsem ráda, že si můžu přečíst různé názory na med, protože s ním denně sladím kávu, naučila jsem se to v Kanadě na dovolené je to už osm let.Od té doby kupuji med ale spíš z trhu, ted naposled jsem si koupila od jednoho pána z Bohutína kde mám maminku, přijeli jsme domů já otevřela první sklenici a už se mi zdál divný, byl moc tekutý a vůbec se netáhl, tak jsem ho vypotřebovala a otevřela druhý ten zasyčel a zdál se mi zkvašený, tak jsem ho dala koštovat známým a jasně že byl na nic, vše jsem musela vylít nedalo se to konzumovat, je to jediná moje špatná zkušenost, díky vašim příspěvkům jsem se dozvěděla proč to asi může být tak Vám moc všem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.129 (?), 16.10.2010 22:19
na tom odkaze je aj dobra somarina. ale zasmial som sa: *
Když se nechá med pomalu stékat, splývá ve spirále ve směru chodu hodinových ručiček. To je proto, že molekula medu je nesymetrická s pravotočivým sklonem, což způsobuje kroucení praménku medu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 223.249 (?), 21.10.2010 18:14
Vidím, že tu jsou samí odborníci na optickou aktivitu molekul.Jelikož já takový odborník nejsem, uvedu zde výňatek z hodnocení norem EU pro český med:..."Spotřebitel je tak mylně informován. Jeho šance, že si koupí čistě květový nebo medovicový med je velmi malá a už vůbec nemluvě o případné koupi medu smíšeného. Jistým způsobem to vyřešila norma ČM, která připouští označit za med medovicový jen ten, jehož cukry vykazují vždy pravotočivou optickou aktivitu, tzn. že otáčí rovinu polarizovaného světla doprava, a to i po rozštěpení všech jeho cukrů..."
|
|
|
|
|
|
|
host - 80.73 (?), 5.11.2010 21:05
A už jsme u toho! Citujete sice správně, ale odpovězte si sám: Označit jako med medovicový... atd. Z čehož vyplývá, že u medu květového a smíšeného to platit nemusí, tudíž tato zkouška o pravosti čí nepravosti opět nic stoprocentně nevypovídá... Mirek 821
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 80.73 (?), 7.11.2010 17:34
Vážení a milí, celé toto vlákno je velice zajímavé čtení, ale pravda je, že bez laboratorního vybavení nezjistíte ani pravost, ani složení medu a všechny příspěvky zde jsou vlastně jenom akademická diskuse. Bez tohoto vybavení můžeme posoudit pouze senzorické vlastnosti Já jako včelař pravost a nepravost medu řešit nemusím, můj med je zaručeně pravý. Pro mne a moji rozvětvenou rodinu mám medu dost a přebytky prodávám. Mám vlastní zákazníky kteří se pravidelně vracejí, což hovoří dost jasně. A pokud ten, kdo si ho kupuje, má pochybnosti o kvalitě, ať nechá být a jde nakoupit jinam.Mirek 821
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 80.73 (?), 10.11.2010 18:50
Sesklenicí vody to poznat lze... Jenom v tom případě, že med bude nastaven cukrovým sirupem. Pokud by však v době slabší snůšky někdo přikrmoval cukrovým roztokem připraveným teplou cestou a zbaveným při varu pěny, není to rozpouštění "medu " ve vodě téměř znatelné a sacharóza z většiny rozštěpená včelami při "výrobě" medu je bez laboratorních testů nezjistitelná. Myslím, že chemický Alí nám to i potvrdí. Kdo chce podvádět, cestu si vždy najde... I já znám včelaře, kteří při ztekucování med záměrně přehřívají, aby vydržel déle tekutý, protože si takový med zákazníci přejí... Mirek 821
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|