Pančovaný med
|
|
|
|
|
|
|
|
pavel... - Stříbrný Zahrádkář (113) - 19.114 (?), 12.4.2009 17:30
Kupovat si med v obchodních řetězcích je jenom pro odvážné. Med je sice v krásném balení, ale podívejte se na etiketu kde by mělo být napsaný původ medu (samozřejmě písmem na který je třeba mít lupu). Ve velké většině zjistíte, že se jedná o med možná i z EU ale smíchaný s medem ze zemí mimo EU. A takový med už v žádném příadě nekupuji. Jsou to medy z Číny, Jižní Ameriky apod. To, že jsou všechny testovány nemůže se brát vážně. Kolik případů je, že se ztahuje prodej z regálů, jenom pro příklad, podívejte se na zprávu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
To že i náš tuzemský včelař soukromník si může do medu něco přimíchat nelze vyloučit, ale budu mu více věřit než prodávaným medům z celého světa které mohou být upravovány všelijak. Jenom když zvednu sklenici s s medem a vidím jak v něm med teče jak voda je pro mě důkazem, že s medem se odehrálo něco nedobrého.
|
|
|
|
|
|
|
Velvetina - (44) - 44.26 (?), 25.6.2009 15:53
Jsem naprostý laik, žádný včelař, ale jeden známý - včelař - nám kdysi radil, jak poznat pančovaný med. Nabrat na lžičku, nechat stékat dolů a když se proud ztenčí, musí začít dělat "bungee jump", tedy proud se přeruší a jako guma vyletí ke lžičce, pak zase padá, přeruší se a zase letí nahoru. Pokud teče a neskáče, je tam moc vody a je pajcovaný.
Co vy na to, včelaři? Měl pravdu?
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.36 (?), 26.6.2009 12:19
pravdu nema zadny trhani medu med steka a paskuje to vi vcelar profik
|
|
|
|
|
|
|
Mirek 821 - (39) - 80.73 (?), 5.7.2009 17:00
Opravdu neměl. "Zralý med páskuje - a kdo neví co to je -" skládá " se pěkně jako stuha. Kdyžje řídký" teče" jako voda A pokud je "pančovaný" (to slovo nemám rád) tak to od pohledu nepoznáte. Ani tekutost medu není důkazem nastavení medu cukrem. Stačí med nešetrně zahřát a také méně cukernatí. stejně tak zvýšený obsah některých organických kyselin, používaných běžně i v potravinářství má vliv na prodloužení doby zcukernatění medu
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.54 (?), 10.3.2010 14:04
Jako včelař žasnu jak málo veřejnost ví o medu. A to jsou počítačově mocní lidé! Pravost medu je v podstatě dána i jeho krystalizací. Kromě čistě druhového akátového medu, krystalizují po čase všechny.Podezřelé jsou medy, které ani po čase nekrystalizují!! To jsou medy falšované sirupy a cukrem. Zdeněk Dukát včelař
|
|
|
|
|
|
|
Mirek 821 - (39) - 80.73 (?), 11.4.2010 8:45
A jsme u toho... Co se rozumí jako "po čase"? Řepkový zcukernatí za několik dní, akátový (nemohu posoudit, v mém okolí akáty jaksi nerostou v takovém množství, abych vytáčel čistý akátový med.) téměř vůbec. Ale lid obyčejný, reklamou a rádoby testy kvality zmanipulovaný má právě krystalizaci (cukernatost) medu za známku "pančování "(br... to slovo opravdu nemám rád) řepným cukrem(Sachrózou) Nehledě na to, že řepkový med je navíc téměř bílý...
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.226 (?), 11.4.2010 14:48
Pokud chcete mít jistotu nákupu skutečně kvalitního medu, kupujte je u drobného včelaře, který má jen pár včelstev a vyhýbejte se nákupům v marketech ve velkém. Drobní chovatelé včelstev, kteří obyčejně mají med jen pro sebe a svou rodinu si stoprocentně přece nebudou kazit svých pár desítek kilo medu nějakým mícháním, anebo přehříváním (nad 50 st.) svého kvalitního medu, prostě si nebudou kazit med pro sebe a své blízké. Jinak každý přírodní med po určité době zkrystalizuje(ta doba je pro různé medy jiná) a pokud nekrystalizuje ani po např. 10 měsících skladování, tak s ním není něco v pořádku. To je moje zkušenost po třiceti letech včelaření.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirek 821 - (39) - 80.73 (?), 13.4.2010 18:33
No vidíte. Já jsem včelař a chovám se tak, jak říkáte. Věřte, nevěřte, ale znám i takového, který med klidně přehřeje aby zůstal tekutý, " protože když přece někdo chce med stále tekutý, tak dostane med stále tekutý "...
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.173 (?), 26.6.2010 17:11
Dobrý den,
Ked kupim med ktorý krištalizuje tak je určite pravý nefalšovaný?
dakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|