Venkovní ibišek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 12.10.2010 9:59
No, na opadané květy asi nepomůže. Semeníky zůstávají na keři, po dozrání semen se otevřou a ty potom vypadají. Koukněte co máte na větvičkách. Já jsem na jaře semínka pozbírala, zasela do truhníku, při prvním pravém lístku přepikýrovala do kelímků od jogurtů, sázela na stanoviště až druhý rok. Samovýsev, rostlinky, které se objevily pod keři jsem přesazovala nebo rozdala podle potřeby. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Coda - Stříbrný Zahrádkář (191) - 219.3 (?), 19.3.2014 14:23
Ahoj, objevil jsem v kulnicce vetevku Ibisku syrskeho, kterou jsem dostal od sousedu. Kazdy rok jim krasne kvete. Zde jsem se dozvedel, ze ten muj Ibisek, zakoupeny v Lidlu, seminka nema, protoze je vyslechteny na plnokvetou formu. Ta semena, co jsem dostal ale pri rozlousknuti nejaka semena maji, jsou ale dva roky stara. Ma to smysl zasadit?, jak? - rozlousknout, nebo cele, jak hluboko, do ceho? Otazek spousta:). Dekuji za pripadnou odpoved! Prikladam fotku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.130 (?), 23.3.2014 13:59
Za zkoušku nic nedáte, sestra je má taky a ta mi dává rovnou semenáčky, které má pod ibišky. Já nejsem odborník, ale teď jsem něco četla, takže určitě semínka ze semeníku vyndat, pak bych je namočila třeba do vlažného odvaru heřmánkového čaje, jestli nemáte, tak můžete i jen do vlažné vody. Pak jestli mají tvrdou slupku, bych opatrně kousek seřízla, aby bylo rychlejší naklíčení a dala bych je naklíčit na mokrou vatu, přetáhnout mikrotenovým sáčkem, protože potřebují teploučko a když pustí klíčky, tak bych je opatrně dala do sadbovačů do výsevového substrátu a zase ho dala někde na teplo, teď to s topením bude asi horší, ale třeba ještě topíte nebo máte minipařníček. No a až povyrostou, tak je začnete pomalu otužovat. Uvidíte, jestli z toho něco bude :-) Jsou to jen někde vyčtené rady, tak třeba se najde někdo, kdo poradí líp. Možná už si to ani přesně nepamatuji :-) teď také dělám pokusy se semínky, tak Vám držím pěsti, ať se zadaří :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.130 (?), 23.3.2014 14:02
Ještě poznámka, jestli semínka naklíčí, tak substrát určitě dobře propařte, dejte do trouby nebo pod. Ať zničíte smutnice, letos mi sežraly první várku semínek. Jo a když naklíčená semínka dáte do sadbovače, tak už to se zálivkou moc nepřehánějte, ať je neutopíte :-) a neshnijou v tom teple, jen udržovat vlhké.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|