Venkovní ibišek

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?) 
27.9.2010 11:57

začátkem července začínám hnojit na květ. Pokud má dost slunce, začíná vykvétat koncem července. Ty přesazené mají letos nárok na nedostatečný výkon

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 218.48 (?), 6.10.2010 8:58
Pomalu dokveta, ale asi uz kvuli pocasi nedokvete. Kvety opadavaji - cetl jsem, ze nekteri vypestuji nove sazenice ze semen. Muzete mi, prosim, jako laikovi poradit, jak na to? Diky! Sterba

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?), 6.10.2010 18:36

Někdy se zadaří, někdy ne. Semínka sama opadají a když mají vhodné podmínky (chráněné místo, najaře nesmíte plít a moc pečovat ...) vyrostou malé rostlinky, je jich spousta. Daří se mi toto jen u jednoho ibišku, schovaný mezi stromy, ale přesto má světlo. Je to ten nejjdendušší druh bílý s růžovým středem. Tak druhým rokem přesadit nebo zkusit dát do květináče a zazimovat.

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 218.48 (?), 12.10.2010 9:36
Diky za radu! Dnes jedu na chalupu, tak na opadane kvety lehce prihrnu zem a pristi rok uvidime:)!

host - 183.242 (?), 12.10.2010 9:59

No, na opadané květy asi nepomůže. Semeníky zůstávají na keři, po dozrání semen se otevřou a ty potom vypadají. Koukněte co máte na větvičkách. Já jsem na jaře semínka pozbírala, zasela do truhníku, při prvním pravém lístku přepikýrovala do kelímků od jogurtů, sázela na stanoviště až druhý rok. Samovýsev, rostlinky, které se objevily pod keři jsem přesazovala nebo rozdala podle potřeby. Elena

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 218.48 (?), 12.10.2010 23:16
Mate recht, taky jsem si to myslel. Udelam to podle Vasi zkusenosti. Diky!

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 219.3 (?), 19.3.2014 14:23

Ahoj, objevil jsem v kulnicce vetevku Ibisku syrskeho, kterou jsem dostal od sousedu. Kazdy rok jim krasne kvete. Zde jsem se dozvedel, ze ten muj Ibisek, zakoupeny v Lidlu, seminka nema, protoze je vyslechteny na plnokvetou formu. Ta semena, co jsem dostal ale pri rozlousknuti nejaka semena maji, jsou ale dva roky stara. Ma to smysl zasadit?, jak? - rozlousknout, nebo cele, jak hluboko, do ceho? Otazek spousta:). Dekuji za pripadnou odpoved! Prikladam fotku

host - 77.130 (?), 23.3.2014 13:59

Za zkoušku nic nedáte, sestra je má taky a ta mi dává rovnou semenáčky, které má pod ibišky. Já nejsem odborník, ale teď jsem něco četla, takže určitě semínka ze semeníku vyndat, pak bych je namočila třeba do vlažného odvaru heřmánkového čaje, jestli nemáte, tak můžete i jen do vlažné vody.  Pak jestli mají tvrdou slupku, bych opatrně kousek seřízla, aby bylo rychlejší naklíčení a dala bych je naklíčit na mokrou vatu, přetáhnout mikrotenovým sáčkem, protože potřebují teploučko a když pustí klíčky, tak bych je opatrně dala do sadbovačů do výsevového substrátu a zase ho dala někde na teplo, teď to s topením bude asi horší, ale třeba ještě topíte nebo máte minipařníček. No a až povyrostou, tak je začnete pomalu otužovat. Uvidíte, jestli z toho něco bude :-) Jsou to jen někde vyčtené rady, tak třeba se najde někdo, kdo poradí líp. Možná už si to ani přesně nepamatuji :-) teď také dělám pokusy se semínky, tak Vám držím pěsti, ať se zadaří :-)

host - 77.130 (?), 23.3.2014 14:02

Ještě poznámka, jestli semínka naklíčí, tak substrát určitě dobře propařte, dejte do trouby nebo pod. Ať zničíte smutnice, letos mi sežraly první várku semínek. Jo a když naklíčená semínka dáte do sadbovače, tak už to se zálivkou moc nepřehánějte, ať je neutopíte :-) a neshnijou v tom teple, jen udržovat vlhké.

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 219.3 (?), 26.3.2014 21:06

Diky za rady!!! Zkusim to na tu vatu a dal, jak pisete, ale nebudu kupovat pytel vysev. substratu, jestli teda neco vzejde. Kdyz ano, pripravim si lehci zem a dej se vule bozi:). Mam pekny ker ibisku z Lidlu a uz mi kazdy rok kvele vic a vic, kdyz tak tam koupi dalsi v jine barve. Ten muj kerik jsem tady vyfotil, viz nahore:). Zdravi Sterba

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika