Prosím jakou šalvěj doporučíte jako okrasnou trvalku?

tulipanek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 194.92 (?) 
26.6.2014 9:33

Naše šalvěj, vypadá letos pěkně, nevím bohužel přesný název, ale je určitě okrasná, že? laugh Na 1. obrázku je vidět, jak vypadala vloni, když jsem jí koupila po odkvětu a netušila jsem, co z ní vyroste. Na zbylých dvou fotkách nám už krášlí záhonek.

šalvěj hajní - salvia nemerosa?

host - 111.26 (?), 15.8.2014 16:11

no, ano, šalvěj muškátová (Salvia sclarea) je opravdu pěkná, majestátní rostlina.

Její nevýhodou je, že je to dvouletka, poměrně vzrůstná, takže jeden rok máte v záhoně pouze přízemní růžice listů a až druhý rok majestátní stvoly s květy.

Přesévá se, o potomstvo se postará- samo, jak to tak už bývá dle zákonů zahrady - vysemení se na nejméně vhodném místě... že... wink

Mám ráda její vůni, štve mne, že si pod listy dělají schovku plzáci (a oslizávají je).

Kamarádka má i bělokvětý kultivar.

Květa

host - 64.22 (?), 14.9.2014 8:14

Kultivar ´Schwellenburg´ roste dobře, řekl bych až moc, nemám problém s přezimováním na platech ani v hrnkách, akorát dobře prodejný je jen na jaře při rašení, je dost vzrůstný a hodně poléhá - chci ji zkusit více seřezávat než začne zakládat květenství, dát do větších květináčů a více rozestavět.  Jinak i na záhoně by chtěla pořádnou oporu nebo být v hustším zápoji, aby se měla o co opřít, ale zase bych se obával slimáků a zahnívání listů. Zkušenosti s ní mám 3 roky, pořizoval jsm si ji kvůli barvě - je to "nejčervenější", spíše nejvínovější vytrvalá šalvěj, co jsem zatím viděl. L.Hejduk

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz