lichořeřišnice - trvalka popínavá
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.2 (?) 19.2.2008 15:30, zobrazeno: 38460x
Zajímalo by mě, jestli někdo zná trvalku lichořeřišnici, měla by kvést oranžově - zvonky, nabízí ji v katologu Lukon-glads a myslím že i Bakker, líbí se mi a chtěla bych vědět, jestli s ní má někdo zkušenosti, jestli je možné ji přivést na zahradě do květu, jestli potřebuje oporu - jestli má nějaké výběžky, kterými se přichytí např. na strom, nebo jestli je pokravná a zda přezimuje venku, ani nevím jestli má hlízky nebo jen kořeny. Prosím poraďte, děkuji, Veruna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.244 (?), 20.2.2008 9:31
Ja som si ju objednala u Starkla. Sú to hluzky, malé. Ale bohužial, nevyšli mi, len jedna a aj to veľmi slabo. Ani nekvitla. Ale treba to skúsiť, možno moja mala zlé stanovište. Zaclanila jej vyššie kvety. Treba k nej dať oporu, trabárs z troch prútov. Držím palce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.34 (?), 21.2.2008 8:32
Já tedy znám lichořeřišnici jen jako letničku, ikdyž je fakt, že při loňské mírné zimě mi v záhoně v pohodě semena přezimovala. Snad jsem se jí už zbavila, je to hrozný plevel! Rozlezlá byla všude - měla jsem jí dokonce na severní straně,byla samá housenka, protože láká bělásky. A to jsem si jí vytrhla ze škarpy u jednoho zahradnictví, kam ji zřejmě vyhodili...
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.244 (?), 21.2.2008 11:04
Lichořeřišnici - slov. kapucínku kupujem pravidelne každý rok,(30 rokov( lebo semená, ktoré pozbieram mi vždy zplesnivejú. Letničku je dostať ako popínavú alebo nízku, je to moja najoblúbenejšia letnička a nedám na nu dopustiť. Krásne kvitne od júna až do mrazov všetkými možnými farbami okrem bielej a modrej a navyše je jedlá. Asi 5 rokov ju sadím medzi paradajky, sadím ťahavú formu. Výborne zadržuje vlahu, nerastie mi burina, lebo pokrýva celú plochu. Je pravda, že mi ju občas navštívia skočky, hlavne ked je veľmi sucho a horúco, ale vždy sa pozbiera. A to ja záhradu vobec nepolievam. Vyžije len z rosy. Krásna je aj na pergoly. Dana
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.92 (?), 21.2.2008 12:40
Kromě hezkého vzhledu je užitečná i v kuchyni: její květy jsou jedlé, mají dobrou kořenitou chuť. Doporučuji ji vyzkoušet - např. do zeleninových salátů. nebojte se toho. (Také jsem byl zprvu nedůvěřivý). Dobrou chuť. Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.198 (?), 25.2.2008 17:17
A vymacerovaná v lihu je vynikající na vlasy, lepší neš jakákoli vlasová voda či balzám..
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.92 (?), 21.2.2008 12:42
Ještě opraviji název: s lichořeřišnicí jako trvalkou jsem se ještě nesetkal, asi budou všechny pouhými letničkami. Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.2 (?), 25.2.2008 16:30
Já se omlouvám, že jsem napsala lichořešnici letnička, tu samozřejmě znám a mám a jsem s ní celkem spokojemá. Ale mně se jedná o trvalku, která se nabízí v letošním katelogu Lukon-glads, vypadá jinak jak letnička, má uzavřené oranžové zvonky a není podobná letničce. První příspěvek který reagoval na můj dotaz asi ví, o co jde, budou to zřejmě hlízky, moc se mi líbí tato rostlinka, ale nevím, jestli vyroste v našich podmínkách. Proto jsem chtěla vědět, jestli ji někdo nemá a zda u nás vyroste. díky Veruna
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.198 (?), 25.2.2008 17:30
Jedná se o lichořeřišnici mnoholistou s ostrohatými sytě žlutými listy, stonky jsou plazivé a šedozelené. Může se velmi rozrůst, ale je vhodná na obruby. Výška 5 - 10cm, šířka 30 a více cm. Snese plné slunce a je plně mrazuvzdorná. Zárověň upozorňuji, že tyto firmy né vždy nazývají rostliny pravými jmény a tak je lepší si zjistit latinský název. Latinský název této je tropaeolum polyphylum. Pak je další trvalka lichořeřišnice s červenými květy, ale ta není mrazuvzdorná. Další má malé oranžové až žluté líisty, ale ta také není mrazuvzdorná a je to liána
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.2 (?), 4.3.2008 15:43
Jestli můžu prosit toho, co napsal předcházející příspěvek, o komentář, jak jsem zjistila, tato lichořeřišnice se jmenuje latinsky "tropaelum tuberosum, má oranžové zvonečky, pokud o ní něco víte, jestli se jí daří v našich podmínkách, moc děkuji Veruna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|