Kočičí kytička

panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?) 
15.12.2009 20:09

Ano, to je správná poznámka! Většina pěstovaných šant má zahradní původ (např nepeta x faaseni), čili jsou to kultivary odvozené od původního druhu šanty kočičí (nepeta cataria L.) Tyto vyšlechtěné zahradní kultivary modře kvetoucí, pravděpodobně už neobsahují léčivé látky, které vzrušují kočky. Původní druh, který tyto látky obsahuje je podobný mohutné hluchavce s velmi drobnými bělavými kvítky.  Tento původní druh jsem já pěstovala, přesto na něj ani jedna z mých koček nereagovala.

Po přečtení vaší poznámky mě napadlo podívat se na Wikipedii - zde je vysvětlení: Na šantu kočičí (nepeta cataria) reaguje pouze asi polovina koček, a tato senzitivita je dědičná... podrobnosti si můžete vyhledat.

Takže se půjdu omluvit zahradníkovi, který nám semínka daroval a my jsme mu vyčetli, že vůbec nefungují.

Zdravím všechny kamarády koček Dana

Bez názvu
Bez názvu

host - 183.242 (?), 15.12.2009 22:53

Naše kočky šanta také nezajímá. Největší požitek mají, když mohou rozlámat a rozškrábat letní jiřinky. Voní jim taky šalvěj muškátová, o tu se chodí otírat, já ovšem taky. Ta ale zase nevoní našim chlapům - ty mám čtyři, koček pět, kočky vedou. Nejlákavější na kousání je ale obyčejný pýr. Elena

host - 68.149 (?), 8.1.2010 23:23

Šantu kočičí naše kočky milují. Musím ji zakrývat drátěným pletivem, jinak ji vyžerou celou. Je pravda, že nejvíc je zajímá, když pleju záhon. Kocour a ještě jedna kočka se do ní chodí válet. Nevím který kultivar mám, ale opravdu hodně voní.

host - 208.62 (?), 11.1.2010 10:29

Mám na skalce Nepeta x faasseenii, hodně se rozmnožuje a kočky na ni reagují ve chvíli, kdy s ní něco dělám (stříhám) a uvolňují se aromatické silice. Tak se v ní pak začnou válet. a kousat ji.   

host - 142.115 (?), 22.3.2010 10:27

jde o kozlík lékařský, naše kočka si,,vyhrabala kořínky a válí se v tom jak šílená..."

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz