Roubování vzrostlých třešní

host - 61.113 (?) 
23.3.2011 13:00

Zdravím Všechny.

Od staršího zahrádkáře jsem jednou slyšel že na roubování ovocných stromů má vliv i to zda se roubuje před úplňkem měsíce a nebo až po něm. Je to pravda či né?

Děkuji za případnou reakci a přeji krásný den.

Vladimír.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 23.3.2011 13:21

Nechci podceňovat vliv měsíce, ale v knihách jako Čarovná moc Luny je psáno, že fáze stoupajícího či klesajícího měsíce má vliv na úplně všechno. Od praní prádla přes úspěšnost pletí až po výsledek chirurgické operace. Asi dva roky jsem podle doporučení okopírovaného z této knihy postupoval. Rozdíly jsem nepozoroval. Měsíc nepochybně vliv na přírodní procesy má,  nakolik ovlivní výsledek roubování, to si netroufám říci. 
   Úspěšnost roubování nebývá každoročně stejná. Vzpomínám, že před 2-3 lety se na rozdíl od běžné praxe ujímaly všechny peckoviny, zatímco u jádrovin byly výsledky horší. Potvrdilo mi to více lidí. Jestli to nějak souviselo s měsícem, nevím. Peckoviny se obvykle roubují kopulací dřív než jádroviny, za kůru potom naopak. 

host - 212.42 (?), 23.3.2011 13:37

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - máme třešni cca 9 let a nerodí. Je už velká, krásně kvete, pak se ale udělá jen pár třešní. V okolí asi žádná třešeň není, tak jsem chtěla vědět, zda se nedá naroubovat kvůli opylování. Akorát nevím, co je to za odrůdu - je koupená jako 3/4 kmen. Děkuji Soňa 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 24.3.2011 8:41

3/4kmen neexistuje.
Pokud širokodaleko žádná třešeň není, může být s opylením problém. Pomůže vroubování jiné odrůdy do koruny. Nevíte-li jakou máte odrůdu, použijte nějakou viditelně jinou, kvetoucí ve stejné době. Můžete se sice trefit do intersterilních odrůd, ale je to málo pravděpodobné.

host - 212.42 (?), 24.3.2011 15:23

Moc děkuji, s tím 3/4kmenem se omlouvám, myslela jsem, že je polokmen, třičtvrtěkmen a celý (jako u kola:-)).  Tak si přečtu ještě o roubování, jestli to zvládne laik nebo to musí někdo přijít naroubovat odborně. Já jsem jenom milovnice trvalek, skalniček a keřů.Zdraví Soňa

host - 92.61 (?), 24.3.2011 22:35

Známy pracoval v ovocnej škôlke, kde každý deň navrublujú stovku stromkov a nezáleží im, či je mesiac v splne. Úspešnosť majú stále 95 percentnú.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz