Takže tu mám zase dotaz pro zkušené štěpaře..
Když se mi podaří úspěšně naroubovat třešeň, či jabloň, hrušeň...a rána která vnikne je většího rozsahu, jak postupovat dále...?
Mám -li např 6 roubů na třešňovém kmeni o průměru 8 cm, mám je tam nechat růst, nebo je lépe je odstranit? jde mi o to, že pokud je tam nechám růst, může dojít k (v literatuře často zmiňovaném) lepším hojení a zarůstání rány, naopak ale také může dojít k případu, s nímž jsem se již několikráte setkal, že tyto rouby i s kalusovými závaly postupně odešly, a zbyli po nich jen nechutně vyhlížející díry, a to už je teprve problem. Mám totiž pocit, že strom nechává své nechtěné hosty růst jen pokud to má smysl. Asi to bude případ od případu jiné, odrůda od odrůdy, skupina od skupiny. Co byste ale doporučili? Nechat růst všechny rouby? Možná je to i vhodné budou přeci zdrojem roubů do dalších let, pěkné silné výhony plné síly.
Vážně nevim... někdy není třeba rouby odstraňovat a strom je sám nechá zajít, jako se mi stalo u hrušně, kde ty tda slabší prostě po zimě zčernaly, a zbyli po nich jen nevzhledné díry, řešil jsem to pak šikmým řezem až k živému výhonu... tento spůsob se mi jeví jako dobrý, pěkně to zarůstá, nic nikam nezatéká...
tak jak? Karlos zdravit a čeket na vaše odpověď:-)