Mám trochu překombinovaný dotaz, ale pokud se mezi Vámi najde někdo zkušený, tak určitě fundovaně poradí...
Před domem chceme jako dominantu velkou třešeň. Půda není nic extra a strom má být velký, takže to bude podnož ptáčnice. Protože chceme vybírat už alespoň trochu větší strom v zemním balu, bude pravděpodobně zapěstovaný jako vysokokmen.
Doma se nejsme schopni domluvit na odrůdě. Na jednu stranu by se nám líbily první nečervivé třešně (Rivan, Burlat, Kaštánka), na druhou i nějaká chrupka (Lapins, Kordia). Místo máme ale jen na jeden strom.
Momentálně jsou v okruhu 100m nejméně dvě třešně, ale probíhá tady výstavba, některé stromy jdou k zemi, takže na mě možná radši při opylování nespoléhat.
A teď dotaz první:
Kterou odrůdu na ptáčnici vybrat a které do ní doroubovat? Vybrat např. Lapins a naroubovat Rivan a Kaštánku? Nebo vybrat Kaštánku a naroubovat Rivan, Lapins a Kordii atd..?
Druhý související dotaz:
Jak velký / starý by měl být ten hlavní strom, když mám roubovací roupy? :-) Mám možnost koupit např. Lapins ve velikosti 14/16 nebo Kaštánku 25/30. Jsou to obrovské rozdíly. Nebo nechat strom růst a kořenit a rouby dělat až za pár let? Nerad bych ten strom zničil nebo dosáhl nějakého fakt nehezkého koštěte, protože by každý roub rostl diametrálně odlišně...
Díky za rady.