Kdy roubovat nebo očkovat třešně
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?) 1.3.2010 16:25
Vzhledem k tomu, že třešně raší jako jedny z prvních stromů, musí se roubovat velmi brzo.
Mám známého, který roubuje ze stromu na strom během ledna s velmi vysokou úspěšností. Něco mi ale říká, že letos se trošku opozdil...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 121.230 (?), 10.8.2012 9:19
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.246 (?), 10.8.2012 11:27
Co mohu při pokusničení použít jako podnož pro očkování třešní a višní? Mám k dispozici kořenové výhonky ptáčnice, myrobalánu a švestky,
Je možné se setkat s pravokořenou kyselkou (starý strom) ?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 10.8.2012 11:44
Višně a třešně se štěpují na ptáčnice, mahalebky a další třešňové podnože (Colt, Gisela 5, planá višeň, aj). Na myrobalán a švestku Vám třešně nejspíš nechytnou.
V ovocnářské praxi většina ovocných druhů očkuje (jabloně, hrušně a švestky většinou, broskvoně výhradně), protože je to rychlejší, snadnější a s menší spotřebou materiálu. Naopak k třešně se na ptáčnice obvykle roubují. Přiznám se, že nevím proč, očka se při tom docela slušně ujímají.
Co si pamatuju, jako pravokořená kyselka se pěstovala Ostheimská višeň - vlasačka, která rostla jako keř a množila se odkopky. Kde by se s ní dalo setkat, to nevím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 10.8.2012 12:04
To, co píše Rony o řapíku je samozřejmě pravda, ostatně doporučuje to každá příručka. Přiznám se ale, že od ponechávání řapíků pomalu upouštím, zejména v případech, kde nemám dostatek kvalitních jednoletých oček. Vedou mě k tomu tyto důvody:
1. Zavázání očka s ponechaným řapíkem je obtížnější a vyžaduje půlení PVC pásky
2. Úvazek s ponechaným řapíkem není úplně hermetický,
3. Prostřednictvím řapíku může očko při nedostatku mízy vysychat (to je jen má teorie)
4. Po pečlivém úvazku je řapík občas zachycen páskou, takže efekt upadnutí při ujmutí není viditelný
5. Upadnutí řapíku - ujmutí očka - není ještě jistou zárukou, že očko na jaře vyraší (mráz, škůdci, zavalení podnoží)
Mám-li dostatek podnožových výhonů, jeden naočkuji klasicky s ponechaným řapíkem, jeden zavážu úplně s vylomeným řapíkem a ten třetí stejně, akorát úvazek neodstraním po 3 týdnech, nýbrž až na jaře.
Jinak ale, pokud to jde, preferuji spíš jarní roubování
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|