Ako uchovať vrúble



                     
host - 92.61 (?) 
15.12.2010 23:15

Chystám sa rezať vrúble, ale ako ich zapichnúť do zeme, keď je zamrznutá? Mám čakať až sa roztopí? V pivnici mám teplotu okolo 5 - 10 stupnov, čo sa mi zdá veľa na uskladnenie.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 24.183 (?), 16.12.2010 0:03

Já jsem rouby zatím schoval do sněhu, ve sklepě mám také teplo, plus sedm.. Několik roků jsem rouby spouštěl v přepravce do studny a nebylo to špatné, do března vydržely bez problémů. Ale pro roubování za kůru to nejde použít, do té doby už jsou všechny narašené.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 16.12.2010 10:30

Nu, do března Vám vydrží rouby bez jakéhokoli uskladnění. Třeba, když je ostříhané necháte ležet pod stromem. Problém je právě v tom květnovém narašení (či uschnutí).
   Je-li půda zamrzlá trochu, vykopnu menší jámu a rouby zasypu pískem. Když je zamrzlá půda durch, mohu rozmrazit hroudu písku a rouby zasypat dočasně v kbelíku. Raději ale počkám na oblevu, ve velkých mrazech se rouby beztak dobře neřežou (riziko namrznutí dotykem)

                     
host - 155.121 (?), 16.12.2010 11:41

A chytnou se rouby, které bych řezal až při roubování?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 16.12.2010 12:15

Jádroviny bez problémů kdykoli, peckoviny asi taky, ale neměly by být ani trochu narašené a roubovat by se mělo brzy. Pro roubování peckovin za kůru se mi rouby, nařezané v době jarníého roubování neosvědčily. Většinou nevydrží do mízy - naraší.

                     
host - 24.183 (?), 16.12.2010 13:50

Letos na jaře jsem rouboval ze stromu na strom meruńky, švestky, třešně, jabloně i hrušně a ujmulo se skoro vše. Odebírat rouby teď v prosinci je třeba hlavně pro roubování za kůru v květnu a potom u révy vinné, tam se (alespoň mě) jinak nedaří.

                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 16.12.2010 16:02

Po mnoha letech sbírání zkušeností jsem to provozoval takto. Rouby zásadně odebírám těsně před "pohybem" mízy asi tak 3 týdny před roubováním járovin. Ruby uchovávám ve studeném sklepě nebo v chladničce. Co je důležité u peckovin, nespěchat a roubovat až se značí bílé květy, že se budou rozvíjet. Jakékoliv dlouhodobé držení roubů zle dopadlo. Jakékoliv brzké roubování švestek taky zle dopadlo. Něco jde roubovat i ze stromu na strom ale s odebraným roubem se zle pracuje, protže se odchlipuje kůra.

                     
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 58.118 (?), 16.12.2010 16:29
Vrúble najprv zabalím do potravinárskej folie podľa druhu/odrody každé zvlášť a potom do mikroténového sáčku už spolu a dám to do chladničky. Neviem, pýtam sa skúsenejších -prečo nie mraznička? Ved vrúble napichané v snehu musia zniesť teploty aj pod -20. Ono, v mrazáku je ale tá nízka teplota permanentne... neviem teda.
                     
host - 24.183 (?), 16.12.2010 18:34

Sníh je velmi dobrý tepelný izolant, pod sněhem rozhodně není minus dvacet jako v mrazáku.

                     
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 16.12.2010 22:01

Já loni skladoval rouby zabalené do netkané textilie volně na pozemku (na místě z jihu částečně přistíněném) zahrabané sněhem a krásně vydržely (od téhož uložení ve skleníku jsem upustil z důvodu nutnosti častěji obnovovat vrstvu sněhu). Peckoviny i jádroviny přibližně měsíc. Jakmile začal sníh tát, vždy jsem na ně naházel další z okolí. Neplesnivěly, neosychaly, z jádrovin se ujaly všechny, z peckovin se nechytly pouze 2 z 20-ti. 550m.n.m. mírný S svah. Mittw.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika