Ty parametry mě obzvlášť u Hanity a Valor překvapily. Cukru nic moc a ta vysoká kyselost. Zajímavé je, že tyto švestky kde kdo doporučuje na pálení. Honza
Moc pěkná práce. Jen škoda, že pro představu a srovnání nebyly analyzovány klromě Domácí švestky ještě některé další klasické slivoně - Wangheimova, Durancie, Zelená renklóda, aj.
Klasické odrůdy už asi nebudou tak finančně lukrativní pro výzkum, ikdyž Durancie jsem viděl prodávat po 220 Kč za kus. Je dražší než Topy, jak je to možné? Honza
Asi je po ní dost velká poptávka.A není durancie jako durancie.Ověřit si serióznost prodejce v případě výpěstků je běh na dlouhou trať a někteří za pár let také zaniknou, nebo se přejmenují.Dvouletá záruka nestačí a ani ji nikdo neposkytuje.Nikdo také nezaručí, že po prodeji bylo se sazenicí správně nakládáno.Reklamace mohou být účinné (možná) jen v případě hromadného výskytu.
Rodiče před lety vysadili durancie z odkopků. Dnes již výborně plodí, ikdyž je pravda, že se některé stromy odlišují velikostí plodů a dobou zrání. Dnes když odkopky vysazuju já, tak je většinou přeštěpuju z těch starých durancií a vím co na zahradě mám. Navíc zaštěpované odkopky mi plodí dřív. Honza