Tak som si po roku spomenul na moje JOJO, ktore mi pred 2 rokmi odislo. Nasiel som v popise tejto odrody upozornenie na nachylnost na: Pseudomonas syringae. Po vygugleni si myslim, ze moje JOJO (a mozno i Ronyho a dalsie slivky) odrovnala prave Pseudomona.
Popis: Během letních měsíců žije bakterie na povrchu větví a listů aniž by se objevily nějaké příznaky. Je-li deštivý podzim, namnoží se a proniká přes možná poranění do kambia. Vadnutí na jaře je důsledkem zimní infekce. Rozložená korková tkáň je nahrazena rakovinovými ranami v otevřených nebo uzavřených tvarech. Nejcharakterističtějším příznakem je náhlé vadnutí po vyrašení stromů v jarních měsících, kdy usychá celý strom nebo silné větve. Patogen nejprve zničí kambium a korkové pletivo, postupně vadnou a usychají listy, které zůstávají viset na stromě, aniž by došlo k barevné změně. Rozpad korkového pletiva bývá zvenčí obtížně pozorovatelný, ale na průřezu je poškození jasně viditelné, projevuje se hnědým zabarvením postiženého pletiva a nepříjemným zápachem
Link