Topfirst
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?) 31.7.2009 13:19, zobrazeno: 30048x
Letos mi prvně zaplodila Katinka.No nevím, ale uvádějí, že zraje okolo 20.července.Mám pozemek v 420 m.n.m, osluněný celodenně, a ona začíná zrát až teď.Přičemž některým plodům to bude ještě chvíli trvat.
Chtěl bych se zeptat, kdo máte Topfirst-zraje o mnoho dřív?A kdy přesně.Jde mi o co nejranější slivoň.
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 116.7 (?), 6.8.2009 8:22
Ano, Herman byl zralý již začátkem července, ještě před prvními meruňkami. Je to výborná slíva, slaďoučká. Helena
|
|
|
|
|
|
|
host - 21.122 (?), 10.8.2009 21:05
Asi neni zcela v pořádku posuzovat podle prvních plodů(asi 10), ale přibližně ve 450 m na Vysočině v chráněné poloze , na podnožích St.Julien bych to viděl tak , že Topfirst bude asi o 10 dnů až 12 dnů ranější, slaďké, oproti Katince zhruba 1,3 - 1,8 násobek velikosti (je pravda, že Katinka letos přeplodila).Stáří stromu Katinka 6 let, Topfirst -3 roky.
S pozdravem J. Adam
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 3.7.2013 9:41
Letos se i já možná dočkám prvních plodů Topfirstu.Stejně jako překvapilo předčasné vybarvování plodů Topfirstu pana Vysloužila, tak i já jsem v nejistotě, zda se jedná o předčasné vybarvování před propadem, nebo už o vybarvování zrajících plodů.Na starém německém webu uváděli počátek vybarvování někdy okolo 7.července.Plody zrají dlouho,taky dlouho předem se vybarvují, a k jídlu budou odhadem až po Katince.Plody Katinky jsou v tuto dobu brčálově zelené, a ještě malé.Už jsme si zvykli na předčasné vybarvování plodů u většiny německých odrůd(Jojo, Toptaste),tak je třeba mít na paměti, že krásně modré plody jsou z počátku tvrdé, až velmi tvrdé, a pak velmi, velmi pozvolna měknou.Je to něco jiného, než na co jsme zvyklí u naších švestek.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 24.7.2013 10:11
Ten dnešní raport z naší zahrady začnu ohlédnutím za červenými plody Topfirstu, a to doslova, protože na stromku už není po prvních načervenalých plodech ani památky.Všechny tyto předčasně vybarvené plody opadly, a zavřela se za nimi voda.V toto dobu lze na stromku spatřit zelené plody už větších rozměrů, s načervenalým zbarvením.Tyto plody už mají šanci dozrát.Otázka která visí ve vzduchu je-kdy nastane doba konzumace?Bude to zároveň s Katinkou?...to nepředpokládám, a tuším že to bude o týden, možná o dva po ní.V tomto zápolení na dálku o čas bude Herman, a možná i Opál vítězit.
Loni mi k poslednímu červenci začal modrat i Toptaste.Jsem zvědav zda se to i letos potvrdí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.155 (?), 24.7.2013 22:35
Tak s Topfirstem jsem vloni udělal krátký proces. Měl již 2. úrodu. Pokaždé většina plodů opadala, chuťově "prázdný", málo šťavnatý a aromatický.Sice rannější než Katinka, ta je však proti tomu lahůdka...
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|