Švestka Jojo
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 242.172 (?) 31.10.2013 18:48
Při brouzdání na síti jsem narazil na anglický abstrakt z jedné loňské květnové švestkové konference. Jeho autorem je Dr. Hartmann a kol., otec Joja, Hanity a jiných. Ve zkratce z něj vyplývá, že jsou si vědomi slabých chuťových kvalit Joja a dali se záhy cestou dalších křížení hypersenzitivních genotypů. Konkrétně křížili hypersenzitivní genotypy s odrůdami Hanita, Felsina, Fellenberg. Z těchto křížení údajně vznikl chuťově velmi kvalitní klon č. 7346, hypersenzitivní k PPV. V "brzké době" by měl být registrován. Dále bylo kříženo Jojo X Haganta, Jojo X Domácí a následně doslova dodává: "tato některá nová hypersenzitivní křížení jsou velmi slibná, velmi podobná Domácí švestce tvarem, barvou, velikostí a chutí." Dobou zrání údajně tato novošlechtění pokrývají 6 týdnů (od půle srpna do října).
Nezbývá než se těšit až za rok, dva, pět k nám něco pořádného prosákne!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 242.172 (?), 31.10.2013 18:48
Při brouzdání na síti jsem narazil na anglický abstrakt z jedné loňské květnové švestkové konference. Jeho autorem je Dr. Hartmann a kol., otec Joja, Hanity a jiných. Ve zkratce z něj vyplývá, že jsou si vědomi slabých chuťových kvalit Joja a dali se záhy cestou dalších křížení hypersenzitivních genotypů. Konkrétně křížili hypersenzitivní genotypy s odrůdami Hanita, Felsina, Fellenberg. Z těchto křížení údajně vznikl chuťově velmi kvalitní klon č. 7346, hypersenzitivní k PPV. V "brzké době" by měl být registrován. Dále bylo kříženo Jojo X Haganta, Jojo X Domácí a následně doslova dodává: "tato některá nová hypersenzitivní křížení jsou velmi slibná, velmi podobná Domácí švestce tvarem, barvou, velikostí a chutí." Dobou zrání údajně tato novošlechtění pokrývají 6 týdnů (od půle srpna do října).
Nezbývá než se těšit až za rok, dva, pět k nám něco pořádného prosákne!
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 31.10.2013 19:41
se těšit až za rok, dva, pět k nám něco pořádného prosákne!
mozna pro Vas, pro sirokou verejnost tak za 10 - 12 let
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.48 (?), 31.10.2013 21:17
Asi najlepšie sa vydarila nemcom Katinka, netrpí moniliózou a má veľmi dobrú chuť narozdiel od Joja, ide od kostky narozdiel od Toptastu, spolahlivo dozreje aj v horších polohách na rozdiel od Presenty alebo Topendu. vyzdvihol by som ju aj pred Hanitou lebo tá je náchylnejšia na moniliózu a trpí dierkovitosťou listov, myslím že je to momentálne najvydarenejšia nemecká slivka pretože netrpí chorobami a má veĺmi dobrú chuť. Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.138 (?), 31.10.2013 22:01
Taky mi z pozdních nejvíce chutnal Tophit. Jojo, Elena a president urpěly zřejmě ukvapenou sklizní, ale profi ovocnáři pro vlastní prodej by snad měli umět udělat dobré zboží?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 242.172 (?), 1.11.2013 11:20
Reakce na pána 41.143. Pokud křížení Dr. Hartmana s Jojo započalo 2005, první semenáče byly 2006-2007 (tj. před šesti lety), nevidím důvod, proč by na trhu tyto nové odrůdy neměly být do 5 let (tj. těch Vašich 11, 12 let od křížení). Myslím, že jedna známá plzeňská školka zásobuje český trh novinkami vcelku rychle a každoročně.
Můj příspěvek měl vzbudit trochu naděje, že by se mohlo objevit něco zajímavého a ne jen obří Tophity, Topendy, Topgiganty apod. připomínající Domácí švestku jen latinským jménem.
Zdraví Mittwoch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|