Cukernatost Duracie, Domácí, Nancy



dar - (28) - 125.72 (?) 
21.3.2008 8:16, zobrazeno: 17385x

Rád bych se dozvěděl jakou cukernatost mají klasické odrůdy, jako DURANCIE, NANCYSKÁ, DOMÁCÍ... Všude se totiž dočtu jen o novinkách typu TOP..., a uvědomil jsem si, že o našich domácích odrůdách nevím nic. Děkuji

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 21.3.2008 9:24

Kdysi jsem se kdysi pokoušel o švestkový mošt a víno, pro slizovitost produktu jsem toho nechal, ani měření ponorným moštoměrem tím pádem nebylo hodnotitelné. Domácí i Durancie patří k nejcukernatějším slivoním, jsou ale obrovské rozdíly v závislosti na poloze a na počasí v daném roce. Mohu to přesně posoudit jen u jablečného moštu, rozdíly v cukernatosti v extrémních letech byly až 5%. 
   Pálenky z mirabelky a špendlíků jsou hodnoceny pro jemnou chuť, výtežnost oproti švestkám a duranciím bývá nižší. Sám jsem je ale nepálil, tvrdil to kolega z Luhačovic.

      
dar - (28) - 125.72 (?), 21.3.2008 9:30

Já právě na pálenku z durancií a špendlíků nedám dopustit.Jsem pravidelným odběratel těchto surovin z odlasti Bílých Karpat a musím říct, že kdo umí ten umí.

   
host - 153.178 (?), 21.3.2008 16:57

Durancie jsou problematické z důvodu velké citlivosti na moniliovou hnilobu, pokud stromy dobře neošetšíte není předpoklad aby dostatečně dozrály. Pokud jsou ale opravdu zralé nějaké Top a spol se jim nemohou vyrovnat. Navíc nevěřím údajům o vysoké cukernatosti nově vyšlechtěných odrůd.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 21.3.2008 23:14

Ty čísla těch nejsladších geisenheimských švestek skutečně vypadají nedůvěryhodně. Ale asi to tak bude - v nejlepších lokalitách ovšem. Uvidíme.

         
host - 150.183 (?), 22.3.2008 10:42

Cukernatost není všechno, důležité je také aroma a chuťové vlastnosti ovoce. Zajímalo by mě jak se zvýší výtěžnost ze 100 l kvasu například z Toptaste. A jestli se vůbec závratně zvýší bez dodání hlubokoprokvašujících kvasinek.

            
Jaro - (15) - 100.102 (?), 25.3.2008 21:09

Já bych rád Toptaste zkusil,  protože píšou o její dobré chuti i aroma, ale bohužel jsem ji nesehnal.

               
host - 105.5 (?), 25.3.2008 22:49

Ta Toptaste se mi také líbí, myslím, že pár posledních let byly krásné podzimy, že by i dozrála. Našel jsem zajímavou tabulku Německých odrůd Top. Je sice v angličtině, ale je tomu rozumět. Pokud je pravda, co tam píší, že Toptaste má very long harvesting time, tak pro mě by to byla velmi zajímavá odrůda. Ale zajímalo by mě, proč tam mají R proti šarce, když zatím má být R jen Jojo. Neví někdo? Tady je ten odkaz.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 26.3.2008 6:54

Pěkná stránka.
Tuším, že mají jiná kriteria na toleranci. Jako R uvádějí i latentní infekci (bez jakýchkoli projevů) T jsou ty odrůdy, kde na listech choroba je, plodnost zesláblá, ale vlastní plody nepostižené.

                  
host - 168.167 (?), 26.3.2008 7:46

No, k po přečtení toho odkazu mám dojem že ty švestky snad umějí samy seskočit ze stromu a doběhnout do kádě. Já bych to viděl tak, že rezistentní je každá nová odrůda, dokud někdo nedokáže opak. Mezitím je třeba se pořádně napakovat na prodeji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika