Svilušky na okurkách ve skleníku - poraďte prosím

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.204 (?)
26.3.2012 10:26

1) postřiky střídat, sviluška může být proti některým rezistentní

2) postříkat důkladně hlavně SPODNÍ stranu všech listů

3) postřik po pár dnech opakovat, postřik nemusí postihnout veškeré vývojová stádia svilušek (např. vajíčka) a za pár dní by se vám svilušky objevily jako nová generace

4) používat průběžně preventivně BIO prostředky na bázi olejů, svilušky nesnáší vlhko

5) přidat do postřiků smáčedlo, pomáhá to v účinnosti postřiku

6) DŮKLADNÁ průběžná kontrola!!! jakmile se týden neukážete ve skleníku, tak už může být pozdě...

7) když si nedáte pozor a svilušky se přemnoží, tak už s tím asi těžko něco uděláte...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
martina244 - (9) - 4.131 (?), 25.3.2012 22:49, zobrazeno: 34847x

Dobrý den, prosím zkušenější o radu. Už třetí rok se mi ve skleníku na okurkách objevují svilušky. První rok jsem nevěděla o co jde, předloni i vloni jsem okurky při prvních příznacích stříkala chemií, ale úroda byla stejně mizerná a brzy okurky skončily. Moje otázka zní, jestli neexistuje nějaká prevence teď na jaře v prázdném zrytém skleníku, že bych to tam všechno vystříkala, polila, vykouřila...? Jinak tam mívám pravidelně rajčata a papriky, zítra se chystám sít kedlubny a ředkvičky. Díky moc za radu. Martina

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.204 (?), 25.3.2012 22:56

a tím, že jde o svilušky si jste jistá? jaký přípravek jste na to použila?

svilušek se lze zbavit, jen je někdy problém to správně poznat a použít ten správný přípravek

letos je v módě jako novinka česneková dýmovnice, tu si sežeňte, za pokus to stojí a mělo by to pomoci

btw: jinak existují i draví roztoči proti sviluškám, Phytoseiulus persimilis

martina244 - (9) - 4.131 (?), 25.3.2012 23:09

Sviluškami jsem si jistá, listy odspoda postupně žloutly, usychaly, zespodu na listech drobounké tečky, pak pavučinky a ve finále uschlé celé sazenice a pavučinkami omotané celé vršky zkroucených listů. Vzala jsem ukázku k nám do zahradnictví, potvrdili mi tam svilušky a dali na to myslím Omite, ale moc to nezabralo, možná na chvíli. Spíš mě děsí, že už je to třetí rok za sebou a že to zase neuhlídám, tak hledám nějakou prevenci. Ti roztoči se dají normálně někde koupit? Ještě jsem o nich neslyšela. Na dýmovnici se také zeptám, děkuju za radu :-)

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.204 (?), 26.3.2012 10:26

1) postřiky střídat, sviluška může být proti některým rezistentní

2) postříkat důkladně hlavně SPODNÍ stranu všech listů

3) postřik po pár dnech opakovat, postřik nemusí postihnout veškeré vývojová stádia svilušek (např. vajíčka) a za pár dní by se vám svilušky objevily jako nová generace

4) používat průběžně preventivně BIO prostředky na bázi olejů, svilušky nesnáší vlhko

5) přidat do postřiků smáčedlo, pomáhá to v účinnosti postřiku

6) DŮKLADNÁ průběžná kontrola!!! jakmile se týden neukážete ve skleníku, tak už může být pozdě...

7) když si nedáte pozor a svilušky se přemnoží, tak už s tím asi těžko něco uděláte...

fikovnik - (11) - 195.250 (?), 13.4.2012 15:45

na svilušk, u používám vertimec, jinak draví roztoči je taky alternativa, prodává je biocont laboratory z brna

host - 175.28 (?), 3.7.2012 21:08

Také jsem se chtěla zeptat jak účinné bojovat proti sviluškám, ale tenhle příspěvek mně všechno podrobně vysvětlil Děkuji. Jarča

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 15.7.2012 10:08

První pohled na list znamenal že není něco v pořádku. Dříve jsem to považoval za plíseň ale byly to s největší pravděpodobností škůdci..

Přikládám snímky na kterých jsou zespod nějací "červíci", zda se jedná o svilušku jsem nepoznal ani lupou, až při proukoumávání vetřelců špičkou špejle za pomocí lupy jsem si všiml že se mi na špičku namotává pavučinka. Jedná se o larvy svilušky nebo něco jiného?

PS: když už jsem u toho lupování, mám jen takovou malou lupu,existuje i něco co by spolehlivě zvětšilo ty pidižvíky a tím pomohlo určit jejich totožnost? Máte někdo praxi s USB lupou nebo nějakým mikroskopem (řádově ve stokorunách)? 

Vrtalky neřeším, problém je jinde.
Vrtalky neřeším, problém je jinde.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6582) - 9.2 (?), 15.7.2012 10:27

Podle vzhledu listů to svilušky jsou. Okamžitě důkladně stříkejte účinným akaricidem, jinak máte po rostlinách. Bude se to už jen zhoršovat. Rostliny nezregenerují.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 15.7.2012 11:08

Již jsem ošetřoval 2x, naposledy před týdnem, přípravek Vertimec. Tady se jedná o listy výhonů které jsem "pustil" ven ze skleníku a mohl bych to šplíchnout OMITE 570 EW, ten má OL na okurky pět dní ale na papriky 14 dnů což je hodně, ve skleníku budu muset na okurky opakovat potřetí Vertimec (papriky OL 3 dny). 

Jako zlepšení bych viděl pořízení ještě jednoho skleníku a tím od sebe oddělil jednotlivé plodiny - papriky - okurky+melouny - rajčata (doposud pěstuji jen venku), což by umožnilo lepší ošetření napadených rostlin.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 70.31 (?), 15.7.2012 11:17

Pokud to máte jen na výhoncích venku, tak co je prostě ustřihnout? Vždyť do týdne budou ty šlahouny nové a stejně dlouhé, ne?

ad zvětšování: já to řeším tak, že to vyfotím na foťák a pak to zvětším v počítači, přikládám "moje" svilušky, foto před a po zvětšení

zvětšený detail
zvětšený detail
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika