Tak na sršně bych volal hasiče. Jezdí i na soukr. pozemky a když Vás ohrožují, tak se klidně můžete na jejich ochranu vytentio. Píšu z vlastní zkušenosti. Jeden takový "ochranář" mi kecal do likvidace vos a nakonec byl rád, že odešel jen s jedním píchancem. Aby je čert sebral. Ochranáře i vosy, sršně a spol. Pavel
Měl jsem sršně na půdě (chvíli trvalo než jsem objevil odkud lezou) a v noci jsem postříkal hnízdo starou barvou ve spreji. Za dva dny jsem se šel podívat a byli pryč. Hnízdo jsem chtěl odříznout a odnést v kbelíku, ale tam se nevešlo, tak jsem si musel donést pytel…
Máme sršně v hrobu našeho dědy a nevíme jak na ně. (Pořád okolo lětají, potom zalétnou pod náhrobní desku, kde mají to hnízdo. Už ani nemůžeme zalévat květiny.) Ještě máme jedno hnízdo na chatě. Když chceme do chaty nebo jdeme okolo, tak začnou létat sršně. Nevíme, kde to hnízdo mají.
Moc prosím poraďte mi někdo jak na ně!
Tak na sršně bych volal hasiče. Jezdí i na soukr. pozemky a když Vás ohrožují, tak se klidně můžete na jejich ochranu vytentio. Píšu z vlastní zkušenosti. Jeden takový "ochranář" mi kecal do likvidace vos a nakonec byl rád, že odešel jen s jedním píchancem. Aby je čert sebral. Ochranáře i vosy, sršně a spol. Pavel
Chráněné nejsou a kdyby byly, tak je mi to upřímně jedno. Známý se právě vrátil "do pracovního procesu" po nemoci. Žihadlo, penicilín, pracvní neschpnost.
Zdravím, nevíte někdo, kdy sršni umírají? Září, říjen, listopad, prosinec, nebo až podle mrazíků, počítám, že mrazíky brzo začnou... a jak mají dlouhé žihadlo, abych měl drobek rezervu při vrstvách oblečení. díky
Žihadla i kusadla, stejně jako vosy.
Podle literatury žihadlo 6,35 mm (čtvrt palce)
Udává se, že jedu mají postatně víc než vosy či včely, jeho LD 50 pro myš je ale násobně vyšší, takže je méně toxický. I tak to bolí jak sviňa.