Prosím o radu jak zbavit rostliny puklice (štítenky), nebo jak napadení předcházet, mám napadeny i několikaleté rostliny. Přes léto se rostliny venku vzpamatují (puklice mizí), znovu se objeví při umístění do bytu. Slyšela jsem, že je nejlépe roslinu vyhodit, přesto prosím o radu, již několik let rostliny umývám vším možným, těžko bych se s nimi loučila.
Žádná chemie se mi neosvědčila. Po nějaké době se znovu puklice objevily. Nyní pravidelne 1x týdně smáčím prostředkem Biool a rostliny prospívají a suché puklice odpadávají.
Je to hrozné! Já je nejdříve všechny mechanicky rozmačkám (šmejdy) a pak pořádně umyji mýdlem a vodou. Pomáhá také líh. Například lékařský nebo slivovice. Ten rozpustí ochrannou vrstvu puklice a zároveň ji zahubí. Je to ale tvrdý boj. Stačí, když zůstane jedna a zase se rozmnoží. Každý týden vašeho miláčka pořádně prohlédněte. Růžena
Může mi, prosím, někdo poradit, zda se mohu použít v výsadbě truhlík, kde byla rostlina napadená puklicí, je nutno truhlík chemicky ošetřit či jej stačí opláchnout vodou?
mne pomohlo jedine rucne je sesbirat a to soustavne az jich bylo min a min, v letosnich hicech jsem mela napadeny oleandr na jiznim balkone na slunci a i to mozna tomu pomohlo ze se jim to nelibilo a konecne jsem se jich zbavila a kvetina krasne ozila a kvete :-)
Samička puklice je nepohyblivá, pevně přisátá, chráněná zavoskovaným štítkem. Na ni v podstatě nic neúčinkuje. Rodí však mláďátka, která chráněná nejsou. Je proto nutný opakovaně zasahovat postřikem každé tři dny dokud samička nedožije. Použít systémový postřik po dobu alespoň 10 - 14 dní.
Dlouho jsem nevěděla, čím to je.. Benjamín ronil a ronil jak blázen, ale na kytce jsem nic neviděla... Puklice jedna!!!.. Systémový postřik, ale nevím jaký? A je možno v bytě? A přežijí ty potvory i v půdě?