Jak se zbavit vos na zahradě?

Mr.Cynik - (49) 
5.8.2007 12:48

Ty trenýrky jste vystihl, chodí v nich celé léto. A taky v pantoflích, i na tom žebříku v nich byl. Já to bohužel neviděl, mám to zprostředkovaně od babičky, ta stála dole a radila .
Můj děda je vůbec velký badatel a biolog (doufám, že to není dědičné). Sice je to trochu OT, ale pamatuju, jak jsem s ním coby školáček celé jedno léto sbíral šneky na zahradě. Ovšem ne do výkupny! Každý dostal na domeček speciální značku základovkou a denně jsme pak do zakreslené mapy zanášeli jejich migraci mezi králíkárnou, kompostem a chatou. Ještě několik let potom nacházeli sousedi v okolních zahradách prázdné a pokreslené ulity

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 5.8.2007 13:38
Jestli spíš babička nezatoužila ovdovět? Kdyby místo dobrých rad podala špunt anebo hadr, byli by sršni možná ještě ve štítu, ale děda nemusel svádět potupný, byť vítězný boj se zuřícím hmyzem i hrozící srdeční příhodou.

Mr.Cynik - (49), 5.8.2007 13:55
Obávám se, že matka rodu by při své tělesné konstituci těch pět příček žebříku nezvládla. Já jí spíš vidím dole, jak si střídavě zakrývá oči a pusu její dobře míněné rady ("neměl jsi tam lézt" atd) naráží na sveřepého dědečka na lovecké stezke, který se už odmítá vzdát .
Ale je pravda, že sršni jsou méně agresivní (vlezlí) než vosy. Než je děda vystopoval, prakticky jsme o nich ani nevěděli. Sem tam se sice nějaký objevil na terase, dokonce jsem si na jednoho i krkem lehl (byl na matraci), ale nikdy žádný nezaútočil. S vosami mám ovšem horší zkušenosti.
Hnízda  na půdě jsme likvidovali přes zimu (prý v něm přežívá královna, která napřesrok založí novou kolonii). Jendou si udělaly hnízdo v zemi, na to jsem přišel po jejich soustředěném ataku při sekání. To jsme s kamarádem zlikvidovali kombinovaným útokem - vyplavením plus dělbuchy do vyššího vchodu. To víte, děti .

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 5.8.2007 14:48
Je pravda, že, na rozdíl od včel,  všechny vosí dělnice na podzim uhynou a zimu přečkává pouze matka. V hnízdě (alespoň v tom papírovém na půdě) zřejmě ne, tam by zmrzla. Na jaře se pak rády do opuštěných hnízd vracejí, takže jejich likvidace má smysl.

host - 156.158 (?), 15.4.2008 18:31

vraceji se zpatky tam kde uz byly nebo si zakladaji nove hnizde?

host - 91.21 (?), 15.4.2008 19:10

To by mě taky zajímalo jak to z vosama je.Mám ověřeno že se vrací, ale když dělnice přes zimu nevydrží to se vrací matka?I když letos mě připadá že právě ty dělnice přežily, viděl jsem na tuto dobu dost velké množství vos.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 15.4.2008 23:02

Podle literatury přežívají zimu jen matky. Není to dáno mrazem, nýbrž kratší životností dělnic.

Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 207.2 (?), 7.7.2008 12:26
Dobry den, objevil jsem na jiznim, proridlem prkennem stitu me chalupy, vosi pytel, asi tak 15x15 cm. Minuly tyden jsem si koupil vysavac na listi, tak me napadlo vyuzit jeho neuveritelny vcuc a jit na ne:). Uvnitr vysavace ma byt nejaky drtic listi, ktery redukuje jeho objem, takze by snad mohl zlikvidovat i ty vosy. Nemate s tim nekdo zkusenost? Diky! Sterba

host - 211.58 (?), 27.8.2007 16:52

Může mi někdo poradit, jak vybubit vosy v zemi?

Někdo mi říkal, že v noci je zasipat pískem.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 27.8.2007 18:10
Tak pískem určitě ne. Leda by to byl písek otrávený či výbušný. Hnízdo ale nebývá enormně hluboko, takže postřiky Biolitem na vosy do  otvoru v zemi jsou docela účinné. Určitě víc než do škvíry pod střechou, která může být od hnízda metry daleko a nemusí být jediná. 
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz