Na larvy chrusta fungoval kedysi dostupny Diazinon -- formou zalievky v davke 60 ml Basudin 600 EW v 40-100 l vody na 100 m². Takisto Soldep, podobne davkovanie. Oba pripravky uz nedostat resp. ich ucinne latky nie su uz povolene.
Z novych insekticidov sa mi pomerne nedavno (pred 2 rokmi) podarilo v zahonoch premorenych larvami chrustov tieto vyhubit imidaklopridom (Confidor), davkovanie 5 gramov ucinnej latky v 50 l vody na 100 m² zalievkou (nudzova aplikacia, lebo povoleny podny insekticid proti larvam chrustov nie je, to napadnutie bolo skutocne zle, priemerne cez 20 lariev na m² a v zahranici ma imidakloprid na hubenie lariev chrusta v pode registraciu). Aplikovacia ma ale zmysel len na jar, dlho pred dozrievanim ovocia resp. zeleniny, alebo len do travnikov resp. zahonov, ktore dany rok nechate neosadene plodinami. Imidakloprid je totiz aj systemovo ucinny a v tak vysokom davkovani ma dlhu rezidualnu ucinnost. Po aplikacii zalievky treba osetrenu podu nasledujuci ca. tyzden denne zavlazovat, pokial nie su zrazky. Nerobil by som to v blizkosti (do 100 m) vodnych tokov a zdrojov pitnej vody.