Jak se zbavit včel?
|
|
|
|
|
|
|
|
jirka 2 - (17) - 4.82 (?), 10.7.2011 7:23
Prominte ale vašemu dotazu dost dobře nerozumim. Skuste požádat o pomoc místního včelaře.
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.240 (?), 9.6.2014 16:18
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.240 (?), 9.6.2014 16:53
Já nechci hubit včely, to v žádném případě, ale nechci, aby mě napadaly. Přeci musí existovat nějaký repelent, kterým se natřu a včela mi dá pokoj.Nestačilo by užít třeba vitamín B?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 9.6.2014 17:06
Tak požádejte včelaře, ať je dá dál od plotu nebo plot opatří neprůletnou zábranou. Včely útočí pouze pokud se cítí ohroženy tedy asi do vzdálenosti 4 m od česna. Vzdálenost se prodlouží, pokud by dal napaječku směrem k plotu (opačný efekt než neprůletová zástěna).
Tedy úly by měly být tak 4 m od plotu a plot by měl být například palubkový do výše 2,1 m v délce odpovídající výletovému úhlu. Neprůletovou zábranu můžete udělat na vlastní straně i sama na vlastní náklady, pokud s včelařem nebude dohoda ...
Používejte vhodný antiperspirant (prostředek proti pocení). Omezení potu a květinové vůně je důležitější než repelent (některé vůně jsou už v základu repelentní, např hřebíček).
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.2 (?), 9.6.2014 20:56
Opět ta samá chyba a opět s tím polemizuju už po x-té. Především všela útočí, když to uzná za nutné a nečte kvůli tomu žádnou příručku. Ráno, v poledne, ve středu, ve svátek. Častěji například před bouřkou, po snůšce, před rojením, při zvuku kosy a tak dále, a podobně. Kdybyste si vy sám musel před vstupem na zahradu potřít tělo hřebíčkem, nebo musel vystavět 2,14596 m vysoké zástěny z palubek - třeba zrovna na jižní straně vaší zahrady, možná byste radil trochu jinak. Podle mne prostě doba, kdy pár úlů a včely byly téměř všude, skončila. Do dnešní moderní zástavby se chov včel nehodí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 9.6.2014 22:27
tak mám dojem, že si trochu děláte srandu rádoby nepochopením problému. Přeci svoje rostlinky neopylujete sám štětečkem s chlupy vyhubené kuny pařeništní?
Úly se orientují česnem na jih, tedy nikdy nebudete mít zástěnu Vy na svém jižním plotu, ale jen na severovýchodním, severním nebo severozápadním. V dnešní moderní zástavbě je tak málo včel, že si mnozí neuvědomují, že jejich problém si sami nevyřeší jinak než pořízením včelstva nebo podporou včelaře v zahrádkářské kolonii. Například kolegyni z práce odpustili roční platbu do fondu na opravy společného zařízení (vodovod, klubovna, oplocení, cesty,...) za to že má na svém dílu dvě včelstva.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.41 (?), 10.6.2014 8:16
Včel se nezbavíte a pokud máte stejnou zkušenost, že soused má takzvané bojové včely, které lítají žihadlem napřed, tak jako u nás a jejich majitel bude tvrdit, že jejich neštípou a přitom chodí po zahradě ve včelařské kukle, tak Vás lituju. A názor, že pomůže hradba, obrátit úly nebo cokoliv jiného, je názor člověka, který neví, co znamená bojová včela. Na naši zahradu se bojí už chodit i náš pes, protože včely útočí na cokoliv, co se pohne a nejhorší to je, i když do nich vrtají v pátek odpoledne - ten nejlepší čas, když jsou v důchodu a celé dni doma, to je pak o víkendu peklo. Vím, že je to chyba včelaře, ale proč za ni platím vlastní krví zrovna já a mnoho takto postižených lidí. Možná by si včelař měl uvědomit, že i když je včela užitečná i lidé chtějí užívat své zahrady jindy, než když mrzne.
Na netu jsem našla repelent proti včelám, ale je dost drahý, cca 4dcl za 500kč, tak můžete vyzkoušet. Bára
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 10.6.2014 8:30
pokud je včelař ignorant, pak je to těžké... Včelstvo něco stojí a výměna včelsta není levná věc. Na sousedním webu chováme je určitě nějaká podrobnost o tom, že se dá včelstvu vyměnit matka, aby se z útočných generační obměnou staly včely mírné. Je však otázkou, jestli ten včelař ty cca 300,- korun bude chtít za nákup nové matky dát.
Zkuste mu pohrozit instalací napaječky s modrou vodou, ale předtím mu dejte své požadavky písemně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|