Jak odstranit molici ze zeli?

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 56.34 (?) 
28.6.2011 11:52, zobrazeno: 39641x

poradte prosim jak odstranit molici sklenikovou ze zeli, cim to postrikat?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 56.34 (?), 28.6.2011 11:55
ahoj objavili sa mi na kapuste molice sklenikove, male biele musky. minuly rok som sa ich nevedel zbavit aj ked som ich strekal vcelicim. Je na to nieco spolahlive. Z postrekov mam Karate, Calypso, Vectafit, BI58. Ako a ako casto, popripade co sa da robit aby som sa ich zbavil? Kapusta /zeli/ je este mlade.

host - 155.121 (?), 28.6.2011 12:02

Na molice jedině Applaud.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 229.74 (?), 31.7.2011 8:24

P.S: Applaud sa uz davno nevyraba 

host - 231.8 (?), 29.6.2011 18:45

Molice su znacne odolny skodca s velkym reprodukcnym potencialom (ziju relativne kratko, ale rychlo a silne sa za vhodnych podmienok mnozia, mnoho generacii za sezonu). Ucinne proti nim su zo syntetickych insekticidov Applaud 25 WP, ktory hubi nedospele vyvojove stadia a tym ztamedzuje ich dalsie rozmnozovanie, z insekticidov s ucinnostou na dospele jedince je najvhodnejsi Mospilan 20 SP. Olejovymi pripravkami, ako je napriklad Vektafid sa da populacia molic udrzovat na nizkej urovni, ktora je este pod prahom skodlivosti, Vektafid a podobne vsak posobia len na molice, ktore su postrekom priamo zasiahnute (kontaktny ucinok) a nema systemovu resp. rezidualnu ucinnost; postreky Vektafidom alebo inym olejovym pripravkom preto treba opakovat v odstupe ca. 7 dni.

Pokial su tie molice premnozene, optimalne by bolo zasiahnut najskor aplikaciou Applaud 25 WP v davke 10 g na 10 litrov vody postrekom na 100 - 120 m² kultury; na rychlejsiu inicialnu redukciu mozno pouzit kombinovany postrek pozostavajuci z 10 g Applaud 25 WP + 4 g Mospilan 20 SP v 10 litroch vody na 100 - 120 m² kultury. Kombinovany postrek pripravite rozpustenim potrebnej davky Mospilanu v 1 litri vody, po rozpusteni pridate potrebnu davku Applaudu rozmiesanu v 1 litri vody a objem postrekovej kvapaliny doplnite cistou vodou na konecny objem. Aplikujte postrek skoro rano alebo vecer po zapade slnka, pri teplote pod 25°C a za sucheho pocasia. Po postreku by nemalo aspon 2 dni prsat, zistite si preto predpoved pocasia pre vas region na nasledujuce 2 - 3 dni a postrek vykonajte ked je predpoved slnecneho, sucheho pocasia.

Zvysok sezony mozete v pripade potreby udrzovat populaciu molic na minime tyzdnovymi postrekmi emulzuiou Vektafidu. Aplikuje sa v davke 1%, tj. 10 mL Vektafidu na liter vody, davka postreku je 6 - 10 litrov na 100 m², aby boli vsetky nadzemne casti rastlin rovnomerne pokryte. Aplikaciu Vektafidu je nutne robit tiez za sucheho pocasia a skoro rano alebo vecer, ked nesvieti priame slnko a teplota nepresahuje 20 - 23°C, na silnom slnku by postrek Vektafidom mohol rastliny popalit. Opakujte podla potreby pocas vegetacnej periody raz za tyzden.

Este poznamka k Vektafidu, je sice dobre ucinny, ale pri potrebe castych postrekov na zahrade by som dal prednost pripravku obsahujucemu repkovy olej. Vektafid obsahuje parafinovy olej, ktory je z rastlin zrazkami zmyvany do pody a len pomaly odburatelny. Ked 4 - 5 krat za sezonu aplikujete Vektafid v davke 80 - 100 mL/100 m², mate na jesen na ar pody pol litru parafinoveho oleju, ktory sa rozklada roky (nakolko je to nasyteny tazky uhlovodik) a zhorsuje kvalitu pody.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 229.74 (?), 31.7.2011 8:22

ahojky, niekde som cital prispevok ohladne molice ako sa jej zbavit a vyskusal som ho. Ucinok je 100%! Treba nastruhat kusok mydla naliat do postrekovaca trosku vody a priliat tam trosku repkoveho oleja. Mydlo nechat rozpustit, pretrepat a emulzia je hotova. Postrek je bio a okamzite molice zabija. Treba postrekovat na spodok listov kde su molice a treba opakovane lebo nezabuja vajicka. Za par dni sa molic zbavis.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz