Skladování hrušek
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.198 (?), 13.10.2011 20:32, zobrazeno: 15815x
Dobrý den, mám takový problém, a to se skladováním hrušek. Mám několik odrůd, Konference, Jana, Dicolor, Erika a pod. Jakmile je utrhnu (rozhodně nejsou přezrálé) a uložím do sklepa, okamžitě začnou dozrávat a následně shnijí. Hrušky jsem otrhal ke konci září, hnily na stromech po nabodnutí hmyzem. Bohužel byl teplý podzim, ve sklepě jsem měl 13-15 stupňů a zárověn uložená jablka. Ty sice taky okamžitě začala dozrávat, ale ne v takové míře. Někde jsem slyšel, že jablka uvolňují při dozrávání nějaký plyn a ten urychlý dozrání hrušek. Je nějaké řešení? děkuji Mirek
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.103 (?), 13.10.2011 21:54
Zdravím Vás Mirku! Vlani som počúval v rádiu ideálny spôsob uchovania jabĺk: Teplota okolo +2 a uzatvoriť do sáčkov. Jablká si "nadýchajú" vlastnú atmosféru a pomalšie dozrievajú. V pivnici je problém nielen zabrániť prístupu kyslíku, ale aj znížiť teplotu. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
Jozef 707 - (33) - 200.161 (?), 14.10.2011 0:19
Podľa môjho názoru na tom niečo nehrá, totiž jablká dozrievajú v pivnici pri akejkoľvek teplote, a pritom uvoľňujú etylén, ktorý vždy dozrievanie urýchľuje - teda priestor pivnice treba skôr účinne odvetrávať, a nie okolo jabĺk udržiavať atmosféru etylénu v uzavretých sáčkoch... Toť chémia nepustí. Pri hruškách (samozrejme, ak ich nie je veľmi veľké množstvo) vraj pomáha, ak sa stopky namáčajú do vosku alebo parafínu. Najúčinnejšia je ale asi čo najnižšia teplota. Jozef
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.103 (?), 14.10.2011 8:20
Najviac etylénu uvoľňujú banány. Jablká istotne tiež. Na druhej strane kyslík je potrebný k oxydatívnym procesom, pri ktorých sa počas dozrievania jabĺk rozkladajú kyseliny a iné organické látky s dlhším reťazcom. Ak to majú s tými vreckami odskúšané, niečo na tom bude a nepustili by to do médií. Dôležité je občas kontrolovať výskyt hniloby, lebo vnútri sáčkov je aj vyššia vlhkosť. Tento spôsob je asi pre tých, čo majú obrovské chladničky alebo vinotéky. Dala by sa využiť aj napr. vyradená funkčná mäsiarska chladiareň...Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 14.10.2011 21:12
Také jsem kdysi strkal celé přepravky do velkých Pe pytlů, které jsem před zavázáním trochu propíchal.Výsledky byly celkem dobré, přesto už to dávno nedělám Je to totiž velice nepraktické a plody musí být absolutně zdravé a bez vpichů od hmyzu, které se lehce přehlédnou.
Chce to sklep intenzivně v ranních hodinách větrat a tím i srážet teplotu uvnitř. Dělám to od sklizně do začátku listopadu, dokud teplota uvnitř neklesne asi na 6°. V těchto dnech na to jsou ideální podmínky.
V souvislosti s touto problematikou jsem zde kdysi upozorňoval, že by se neměly příliš mnoho skladovat odrůdy rannější s těmi pozdními.Právě odrůdy s rannou konzumní zralostí svým intezivním dýcháním zkracují skladovatelnost těch pozdních. Vím, ale když má člověk jen jeden sklep?
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.10 (?), 14.10.2011 22:58
Teplota skladovania jadrového ovocia je dôležitejšia ako druh materiálu, do ktorého uložíte plody. Najlepšie výsledky sa dosiahli pri +2 st.Celzia. Pokiaľ ide o materiál obalov, lepší je mikrotén ako polyetylén, silón či PVC. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.38 (?), 18.10.2011 11:43
Niektorí pestovatelia sa snažia v pivnici pri skladovaní jadrovín udržiavať určitú vlhkosť. Dokonca tam umiestnia sud s vodou. Poznám ľudí, ktorí na svoju vlhkú pivnicu, čo sa týka skladovania jabĺk, nedajú dopustiť. Ja sa naopak snažím v pivnici udržiavať skôr sucho, najmä kvôli plesniam. Slúžia mi k tomu najmä vetracie otvory, ktoré zaisťujú určitý prievan. Aké sú vaše skúsenosti? Je lepšie udržiavať pri skladovaní jadrovín vlhkejšie prostredie, či nie?
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.119 (?), 18.10.2011 11:56
Moja skusenost je ze cim je v pivnici vlhsie, tym lepsie. P.Z.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|