Jak uchovat co nejdéle česnek



host - 220.130 (?)
20.7.2011 23:51

na zahájení růstu a tím i vyšeptání zásobních látek mají vliv v zásadě tři aspekty :

1) vlhko = skladujeme v co nejsušším prostředí (bytová vlhkost 40%rel. vyhovuje v ledničce 80%rel. nikoliv). Pokud už tedy v garsonce bez balkónu se Vám ekluje skladovat česnek v botníku, tak je možné česnek zabalit do dostatečného množství papíru (absorbuje vlhkost vydýchanou cibulemi) a uzavření do mikrotenových sáčků (polypropylen nepropouští vlhko z vnějšku a pachy česneku ven). V tomto dvojobalu může pak přijít česnek do ledničky.

2) teplo = skladujeme při co nejnižší teplotě, která může klesnout i pod nulu (tedy i na balkóně nebo na nevytápěné půdě v sadě tří a více papírových krabic z vlnité lepenky vložených v_sobě při dodržení zásady, že do krabice nešaháme když je teplota nižší než +2°C). Uvědomte si, že český česnek se sází jako ozimý a na jaře po rozmrznutí pokračuje v růstu. Ve "zmrzlém" stavu je však náchylný na otlačení a rychlé teplotní změny. Z krabice tedy taháme jednotlivé papírové sáčky se zásobou na dva týdny (doba do následující oblevy). Při jarním oteplení přemístíme krabici na nejchladnější místo v bytě (např předsíň).

3) orientace = při orientaci podpučím nahoru a špičkou dolů je růst zpomalen. Pokud už se vytváří pravý list, snaží se prorůst podpučím a špička nepravého listu (tj. hmota určená ke kuchyňské přípravě) zůstává kompaktní neroztažená do šířky listovým svazkem. Palice ve váze v obýváku pak mají prokazatelně delší skladovatelnost než cop u sporáku v kuchyni.

Pokud tedy optimálně sladíte tyto aspekty s vhodnou odrůdou, pak lze mít čerstvý česnek i z předloňské sklizně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 172.35 (?), 11.8.2008 11:57, zobrazeno: 253281x

Česnek každým rokem mačkáme do soli v poměru 1kg česnek a 0,5kg soli.Máte ještě někdo nějaký tip na dlouhodobé uchování česneku?Díky

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 11.8.2008 12:12

Vyzkoušel jsem sušení, sterilaci stroužků, naložení do oleje a zmrazení. Žádný způsob konzervace se ale nevyrovná čerstvému.
Se solí míchám utřený česnek taky. Soli ale přidávám méně (asi 25%). Přidávám ale navíc kyselinu sorbovou v doporučené dávce. Vzhledem k množství, v jakém se česnek konzumuje (třeba oproti nealko nápojům) jde o zanedbatelné množství.

      
host - 220.130 (?), 20.7.2011 23:51

na zahájení růstu a tím i vyšeptání zásobních látek mají vliv v zásadě tři aspekty :

1) vlhko = skladujeme v co nejsušším prostředí (bytová vlhkost 40%rel. vyhovuje v ledničce 80%rel. nikoliv). Pokud už tedy v garsonce bez balkónu se Vám ekluje skladovat česnek v botníku, tak je možné česnek zabalit do dostatečného množství papíru (absorbuje vlhkost vydýchanou cibulemi) a uzavření do mikrotenových sáčků (polypropylen nepropouští vlhko z vnějšku a pachy česneku ven). V tomto dvojobalu může pak přijít česnek do ledničky.

2) teplo = skladujeme při co nejnižší teplotě, která může klesnout i pod nulu (tedy i na balkóně nebo na nevytápěné půdě v sadě tří a více papírových krabic z vlnité lepenky vložených v_sobě při dodržení zásady, že do krabice nešaháme když je teplota nižší než +2°C). Uvědomte si, že český česnek se sází jako ozimý a na jaře po rozmrznutí pokračuje v růstu. Ve "zmrzlém" stavu je však náchylný na otlačení a rychlé teplotní změny. Z krabice tedy taháme jednotlivé papírové sáčky se zásobou na dva týdny (doba do následující oblevy). Při jarním oteplení přemístíme krabici na nejchladnější místo v bytě (např předsíň).

3) orientace = při orientaci podpučím nahoru a špičkou dolů je růst zpomalen. Pokud už se vytváří pravý list, snaží se prorůst podpučím a špička nepravého listu (tj. hmota určená ke kuchyňské přípravě) zůstává kompaktní neroztažená do šířky listovým svazkem. Palice ve váze v obýváku pak mají prokazatelně delší skladovatelnost než cop u sporáku v kuchyni.

Pokud tedy optimálně sladíte tyto aspekty s vhodnou odrůdou, pak lze mít čerstvý česnek i z předloňské sklizně.

         
host - 147.173 (?), 21.7.2011 7:02

Bod tři mohu potvrdit z vlastního pokusu. Přidám další způsob uchování. V lednu nebo v únoru, kdy se kvalita česneku s podpučím dolů začne zhoršovat, jej oloupu a v menších množstvích nasáčkuji do mikrotenových sáčků. Vše nasucho. Když je potřeba na vaření jednoduše potřebný počet odeberu.V lednu takto uschovaný je doteď beze změn.

            
host - 161.166 (?), 8.6.2017 18:38

Zkuste ty strožky neloupat, nasypte do krabičky a zavřete ji. Dejte do mrazáku, vydrží i další rok. Česnek nesežloutne zachová si svou barvu i chuť. Stačí potřebné množství oloupat a použít před spotřebou. Mám česnek z roku 2015, který teď konzumuji. 

               
host - 161.166 (?), 8.6.2017 19:00

Česnek na podzim nasáčkuji do dvojitého sáčku od mouky. Vsunu dva sáčky do sebe. Celé hlavičky tam naskládám a uzavřu sáček, možno i přelepit, aby se neotvíral. Mám jej naskládaný v šuplíku pod lednicí nebo ve spíšce(dříve jsem to dělala) Tohle používám 40 let. Vydrží mi i do června. Pokud ale zjistím, že se mi spíš objevuje špatný stroužek, tak jej prohlédnu a rozeberu na samostatné stroužky-neloupu je a nasypu do krabičky a šup do mrazáku. Jak jsem to popsala nahoře. K.K 

                  
host - 90.100 (?), 11.6.2017 18:13

Dovoluji si vám poradit super odzkoušený recept na uchování česneku až do další sklizně. Asi tři týdny nechám viset česnek pod střechou. Ukládám pouzdra od vajec - desetikusových. Udělám do pouzdra deset děr a do každé díry zapíchnu hlavičku česneku. Mám je uložené v krabici v ložnici pod postelí. Papírová pouzdra sají vlkost a česnek nádherně vydrží do další sklizně a asi by vydržel ještě déle, kdyby se nespotřeboval. Hana

   
host - 162.128 (?), 11.8.2008 12:16

zkoušeli jsme sušit a drtit, byla to dost náročná práce. Při naložení do oleje to také nebylo úplně ono. Dnes česnek skladuji v obyčejné spižírně, a vydrží mi do další sklizně. V květnu - červnu nám většinou stará zásoba seschne, tak si na zahradě vykopeme pár paliček čerstvého, který je sice v té době menší, ale na vaření to stačí.

      
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 14.8.2008 14:30

Když mi zbyde česnek - oloupu ho, dám do šroubavací sklenice a zaliju olejem... vydrží neomezeně dlouhou dobu.

         
host - 255.95 (?), 15.8.2008 19:39

Fungující recept na úchovu čerstvého česneku jsem před časem napsala na "Chcete česnek v prášku" - ten nepaličák mám čerstvý ještě teď, zkuste to taky, opravdu to je použitelné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika