Světlušky se dnes i v uplynulých třech dnech rojily velmi zdatně. První začínaly vždy 21:57 až 22:03 ale hned vzápětí se z trávy vynořují další a další světýlka. To je velmi zváštní "až magický" pocit.
To hlavní období přestává a světýlek postupně ubývá okolo 3/4 na 11 či okolo 11. hodiny a pak už bývají vidět jen jednotlivá světélka, třeba s několikaminutovými přestávkami. Dnes jsem poslední viděl ve 23.39.
Ale shodou okolností bylo dnes prakticky jasno a tak přitom koukám i na hvězdičky, letadla a družice. Dnes, zhruba během čtvrthodiny, jsem družic viděl asi desítku (ale někdy dlouhé minuty hledím a pátrám a nikde nic); obvykle to jsou družice, jak říkají "rosničky" v TV - "s polární drahou letu", tedy letící směrem k severu či naopak k jihu pouze s menší úhlovou odchylkou. Družic létajících na východ či na západ vídávám mizivé množství, obvykle (jednou za čas) pouze ISS.
A z velké dálky z jihu se dost vydatně blýskalo. Podle aktuálních "radarových odrazů" (opět meteorologický - "rosničkový" termín) jde zrovna bouřkový pás úplně na jihu čech - jižní Šumava, Novohradské hory - to by bylo vidět blýskání na nějakých 100 i více km!
Tak dobrou noc všem přeji; a to jsem si myslel, že dnes půjdu spát dříve :-(.
Josef.