žluté voňavé růže

host - 144.35 (?) 
10.5.2010 9:56

Dobrý den,

právě jsem si zakoupila růži Marco Polo v Hornbachu a zasadila jsem ji na chalupě v Jeseníkách. Protože z přiloženého štítku nebylo o růži moc informací, akorát že je žlutá, voní, jak je vysoká a jak ji řezat. Zarazilo mně však, když jsem si pak na internetu přečetla, že tato růže je velmi háklivá a často v českých podmínkách umrzá. Můžete mi prosím napsat vaše zkušenosti? Dala jsem za ní 199 Kč, takže by mně mrzelo, kdybych o ni přišla. Děkuji za odpověď. Jana M.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 178.81 (?), 10.5.2010 12:09

Marco Polo je tak jako většina francouzských růží od šlechtitele Meilland málo odolná proti mrazu, ve Francii je v zimě tepleji než u nás.

Navíc žluté růže obecně jsou málo mrazuvzdorné - mateřské botanické druhy pocházejí ze středomoří a subtropů.  Do Jeseníků bych volil odolnější odrůdy a žluté bych vynechal.

host - 209.6 (?), 10.5.2010 19:26

Dívala jsem se na rosenversand24 a ani jedna žlutá růže není moc odolná, budete jí muset hodně nakopčit na podzim a nebo ji znovu zasadit hlouběji.

Našla jsem tyhle Banzai 83, Paul Ricard, Pullmann Orient Express, Michalangelo, Casanova u france. Pelcovi mají od Kordese slabě vonící Kupferkonigin, vonící, ale sadovou Postillion, prý mrazuvzdornou. Eva

host - 209.6 (?), 10.5.2010 19:29

Napsala jsem to špatně, znovu hlouběji zasadit a hodně nakopčit na podzim, ale Jeseníky nevím.E

host - 144.35 (?), 11.5.2010 9:00

Jste moc hodný, tak rychlou reakci jsem nečekala... Můžete mi prosím dát pár tipů na konkrétní růže, které jsou pěkné a zároveň  velice odolné i do chladnějších oblastí? Moc děkuji. Jana

host - 24.79 (?), 16.5.2010 20:42

Odolná pěkně vonící čajová růže je i Lolita a Speelwark od Kordese. Mají ale barvu od žluté až do oranžových tónů. Obě mají vyšší mrazuvzdornost. Celkově ale počítejte s tím, že čajohybridy mívají nižší mrazuvzdornost než mnohokvěté růže. S nakopčením na podzim by výše zmíněné odrůdy měly přežít.

Vlaďka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025