pokryvné růže

host - 41.2 (?) 
2.9.2008 15:50, zobrazeno: 35220x

Koupila jsem tři pokryvné růže v OBI, viděla jsem je v časopise a chtěla jsem pokrýt půdu růžemi. Vím, že v OBI často koupíme něco jiného, než jsme chtěli. Já nejsem spokojená s těmito růžemi, protože se nedrží moc při zemi, jak jsem předpokládala, ale rostou dlouhé výhony, které spíše trčí nad zemí a pod nimi bohatě roste plevel, který se špatně pleje. Chtěla bych vědět, jestli můžu tyto šlahouny zkracovat či stříhat, aby rozkošatěly. Bojím se, aby růže nezdivočela a netrčela ještě více, což se mi už stalo.Díky Veruna

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.123 (?), 4.9.2008 0:39

V rámci pokryvných růží můžete nalézt různé typy růstu: čistě plazivé liány nebo  deštníkovité keře (husté kompaktní keře širší než vyšší, které plně pokryjí půdu tak ve třetím roce svého života a v případě, že dodržíte předepsaný spon výsadby.). Vaše budou nejspíše spadat, do té druhé kategorie. Se stříháním bych počkala do jara (podzimní řez růže nemají rády, navíc je to vstupní brána infekce). Řez podporuje rašení nových výhonů, které by v zimě stejně zmrzly. Navíc růže kvetou na koncích výhonů a zkracováním se připravíte o květy. Vystřelující výhony se u těchto růží pod váhou květů ohnou k zemi. Tento druh růží je počítán pro masovější výsadbu - jako bezúdržbový blok kvetoucích keřů, které v dospělosti přes houšť listů a květů nepustí žádný plevel.

Málokterá pokryvná růže je nízce plazivá jako třeba břečťan. Dejte jim šanci, uvidíte příští rok.

host - 207.103 (?), 4.9.2008 13:50

Ráda bych upozornila na "plazivou" růži Sommerabend (šlechtitel Kordes). Vytváří hustý koberec téměř stále pokrytý červenými jednoduchými květy. Je zdravá a rychle se rozrůstá - má až 1,5 m dlouhé výhony.

host - 41.2 (?), 4.9.2008 15:10

Děkuji za odpověď a za vysvětlení, mám růže druhým rokem, takže se budu těšit na příští rok, se stříháním určitě počkám do jara.  Pokud máte zkušenosti s těmito růžemi, poraďte mi ještě, jestli je vůbec vhodný řez, jestli se růže rozrostou do šířky, bojím se trochu, že "zvlčí" když je ostříhám, nebo snad je vůbec nestříhat? Rovněž děkuji za doporučení oné plazivé růže, určitě b y se mi líbila. Díky

host - 207.103 (?), 5.9.2008 13:44

Pokryvné růže, jak už napsala paní Lili, se řežou minimálně - jen uschlé nebo zmrzlé části výhonů a pak v létě odkvetlé květy. Čím méně je budete zkracovat, tím bohatěji pokvetou.

Spolehlivá a pěkná růžička je The Fairy a jí podobné - Fairy Queen, Lovely Fairy, Red Fairy, White Fairy. Když se zasadí v počtu 4 - 5 ks na 1m2vytvoří vám brzy kompaktní koberec.

host - 24.79 (?), 13.3.2009 23:39

Mám též výborné zkušenosti s růží Sommerabend (Kordes). Má nádhernou zářivou barvu květů a neúnavně kvete v bohatých chomáčcích. Navíc netrpí padlím. Objevila jsem na internetu ještě nižší pokrvnou růži od Kordese - KNIRPS. Má být vysoká jen 30 cm, šlahouny až 50 cm, drobné plné růžové květy. To by byla asi také dobrá volba pokryvné růže.

host - 40.135 (?), 7.5.2010 7:43

Podle srovnávací tabulky v profesionálním zahradnickém časopise jsou nejlepší odrůdy (zdraví, výkon): Diamant, Diamond Border, Hannovers Weisse, Heideltraum, Knirps, Lavender Dream, Richard Straus, Rosycarpet, Royal Bassina, Sommerabend, Tumbling Waters, Snow Carpet a White Meidiland. Nahoře uváděné Knirps a Sommerabends jsou v taky uvedené, takže to bude asi založeno na pravdě. 

host - 87.73 (?), 31.3.2011 23:06
Pořád nikde nemůžu zjistit, jestli ty nové výhony pouští i kořeny nebo jestli kořeny jsou jen ty původní. Pokud by pokryvná růže zakořeňovala i novými vyhony, nebylo by asi vhodné pokládat na zem netkanou textilii a kůru. Ví někdo, jak to je? Děkuji! Lída

host - 184.104 (?), 31.3.2011 23:17

Myslím, že výhony (moc) mezakořeňují; že hlavní výživovou funkci más tále kořenový systém podnože,

A pokud zakoření, pak prokoření i do vrstvy kůry a později případně i netkanou textilií.

Josef.

host - 41.119 (?), 2.6.2011 11:19

Mám dvě pokryvné zatím druhý rok - Sunny Rose a Knirps. Zvlášť Knirps se zatím plazí úplně po zemi (až 50 cm, víc, než jsem čekala), kořeny obou růží jsou pouze původní!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz