Pnoucí růže velkokvětá červená

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.163 (?)
22.5.2009 21:38

Ale jistěže. Otevření hranic zkvalitnilo a rozšířilo náš trh s růžemi. V posledních letech se dokonce dováží hodně. Kupují a množí se novinky růží zaštítěné licencí a garancí pravosti odrůdy. Na ceně se to promítá, ale cena licence nezpůsobuje nijak závratné zdražení, leckdy je licenční růže se zárukou pravosti odrůdy ještě levnější než kontejnerovaná "noname" růže z nějakého hobbymarketu (naservírovaná zákazníkům v květu v kontejneru). 

Bohužel nevím o nikom, kdo by věnoval čas a energii dovozu odrůd starých více jak čtyřicet let, když je navíc již má v sortimentu a jdou tak jako tak dobře na odbyt. Mezi pěstiteli je veliký zájem o novinky, o růže oceněné ADR, o romantické a Anglické růže. Vzrůstá zájem o historické odrůdy ze zahrad našich praprababiček. 

Sice zabřednu trochu jinam, ale v podstatě se to dotýká tématu. Snaha udržet genofond zejména starých růží a lokálních odrůd, je nyní v růžařském světě aktuální téma, jedním z cílů stanovených WFRS je zajistit přežití odrůd pro budoucnost. (Ani mezi renomovanými rozárii v Evropě nejsou exempláře jedné odrůdy naprosto totožné, bývají tam často docela viditelné odchylky a přesto všichni tvrdí, že ta jejich je jediná pravá. Týká se to samozřejmě ve valné většině historických odrůd.) V posledních letech se využívá k odhalování původu nejen polní srovnávání ale i genetická analýza. Z iniciativy WFRS tak vzniká síť konzervačních rozárií, které mají za úkol ochránit genofond pro budoucnost - jedno se buduje i u nás v Rajhradě u Brna jako genofond českých růží. Je to běh na dlouho trať, náročný časově i finančně, realizovaný nadšenci z Rosa Klubu. Přesto už má ve sbírce kolem 300 odrůd vyšlechtěných na geografickém území Čech Moravy a Slovenska. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 8.189 (?), 19.5.2009 7:35

Také dávám hlas Sympatii, máme ji tři roky u štítu domu, je úžasná. Letos už vytahla až pod střechu, nemohu se dočkat, až rozkvete!

Zdravím Vlaďka

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.163 (?), 22.5.2009 17:08

Zajímavý postřeh Slávku, zřejmě bude intenzita vůně u Sympathie záviset na teplotě, půdě nebo použité podnoži. Možná také došlo k mutaci vlivem použitého množárenského materiálu. Přiznávám, že na mojí zahradě neroste, abych tedy za ní mohla bojovat.... Měli jsme jí v mé minulé firmě na altánu a voněla. Ne tak silně a omamně jako staré růže, dokonce ani ne tak silně jako její tatínek Don Juan, ale na pnoucí růži voněla velice slušně.

Inspiroval jste mně a tak jsem se vyptávala... Výsledky jsou překvapivě různé. Někdo tvrdí, že voní středně, jiní jásají jak voní silně. Asi záleží jak se vlasnost vůně udržela za 45 let očkování. Co si budeme povídat, ono dělání kopie z kopie od kopie... vždy vede k degradaci a mutacím.

Kordes sám o své Sympathii uvádí : ".. výrazná vůně divokých růží.." a dává jí za intenzitu vůně dva ze tří možných bodů.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 22.5.2009 17:45

U růží se nedělá udržovací šlechtění?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.163 (?), 22.5.2009 18:38

Jak kde..

Spíše jde ale o to, že běžná praxe množení růží ve školkách je používání očkovacího materiálu z loňských očkovanců. Eventuelně z nějaké matečnice, ovšem pokud je na ni místo. Odrůda Sympathie u nás obíhá už od totality.

Co si budeme povídat, u těchto starších odrůd množených ještě za totality pochází množárenský materiál často z druhé ruky, licence se tehdy moc neřešily.  Dnešní Sympathie jsou "potomky" materiálu získaného někdy před 40 lety.  Kordes sám si svojí veleúspěšnou růži jistě udržuje, ovšem u nás obíhá materiál z období hranicemi omezeného růžařského prostředí. Nerada bych, aby to vyznělo tak, že je Sympathie v českých školkách špatná, zkrátka jen některá málo voní.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 22.5.2009 19:15

Měl jsem za to, že občas se alespoň pár oček od šlechtitele přiveze. Ale možná tu není závod, který by se tím zabýval. Nevím, jen hádám. Muselo by se to promítnout do ceny...

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.163 (?), 22.5.2009 21:38

Ale jistěže. Otevření hranic zkvalitnilo a rozšířilo náš trh s růžemi. V posledních letech se dokonce dováží hodně. Kupují a množí se novinky růží zaštítěné licencí a garancí pravosti odrůdy. Na ceně se to promítá, ale cena licence nezpůsobuje nijak závratné zdražení, leckdy je licenční růže se zárukou pravosti odrůdy ještě levnější než kontejnerovaná "noname" růže z nějakého hobbymarketu (naservírovaná zákazníkům v květu v kontejneru). 

Bohužel nevím o nikom, kdo by věnoval čas a energii dovozu odrůd starých více jak čtyřicet let, když je navíc již má v sortimentu a jdou tak jako tak dobře na odbyt. Mezi pěstiteli je veliký zájem o novinky, o růže oceněné ADR, o romantické a Anglické růže. Vzrůstá zájem o historické odrůdy ze zahrad našich praprababiček. 

Sice zabřednu trochu jinam, ale v podstatě se to dotýká tématu. Snaha udržet genofond zejména starých růží a lokálních odrůd, je nyní v růžařském světě aktuální téma, jedním z cílů stanovených WFRS je zajistit přežití odrůd pro budoucnost. (Ani mezi renomovanými rozárii v Evropě nejsou exempláře jedné odrůdy naprosto totožné, bývají tam často docela viditelné odchylky a přesto všichni tvrdí, že ta jejich je jediná pravá. Týká se to samozřejmě ve valné většině historických odrůd.) V posledních letech se využívá k odhalování původu nejen polní srovnávání ale i genetická analýza. Z iniciativy WFRS tak vzniká síť konzervačních rozárií, které mají za úkol ochránit genofond pro budoucnost - jedno se buduje i u nás v Rajhradě u Brna jako genofond českých růží. Je to běh na dlouho trať, náročný časově i finančně, realizovaný nadšenci z Rosa Klubu. Přesto už má ve sbírce kolem 300 odrůd vyšlechtěných na geografickém území Čech Moravy a Slovenska. 

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 209.6 (?), 15.12.2009 16:38

Pro Micuko.

Tady jsou ty příspěvky.

Sympathie
Sympathie
Sympathie
Sympathie
Bez názvu
Bez názvu
Fotky jsou z internetu, je opravdu velká
Fotky jsou z internetu, je opravdu velká

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 15.12.2009 18:20

Evo, moc děkuji, vše pročtu.Teda jestli mám Sympatii tak potěš... to bude trochu boj o místo, ale nějak to zvládneme.Manžel bude muset udělat trochu větší a bytelnější oporu.Ježíš jak já se už těším na jaro až to začne všechno rašit, kvést... hezký večer. 

Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 209.6 (?), 15.12.2009 19:04

No já vím že tu Sympathii mám, ale taky jsem počítala spíše z 2metry. Snad to plot vydrží, budu ji vyvazovat.

host - 58.20 (?), 23.5.2010 10:20

Dobrý den, zaujala mě nádherná růže Sympathie, vybírám růži, která by se pnula po opoře na zdi domu, prosím o radu je to dobrá volba? mohu vůbec zasadit růži ke stěně na jižní straně domu? v zimě bude asi potřeba ochrana (jak se dají chránit vyšší části růže?) dům bude stát téměř na Vysočině v nadmořské výšce nad 400 metrů. Dočetla jsem se tady že Sympathie je mohutného vzrůstu jde takováto růže usměrit vyvazováním? Chci se tedy zeptat, jakou červenou růži by jste mi doporučli ke zdi domu, odolnou proti mrazu? Jsem začátečník, na svou novou zahrádku se teprve chystám, zatím pročítám knihy a sbírám rozum :-) děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz