Pnoucí růže velkokvětá červená

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.213 (?)
11.1.2009 1:00

Pokud hledáte pnoucí červenou růži, která má velké jednotlivé květy, které svým ušlechtilým tvarem připomínají velkokvěté růže k řezu, pak by tyto požadavky splňovala růže "Don Juan". Je tmavě sametově červená a silně voní, ale.... !! Je to poněkud choloustivá rostlina, její vzrůst je řídký i vzhled plně rozkvetlého keře působí málo efektně (každý výhon je zakončen pouze jedním květem a proto vypadá keř poněkud prázdně). Spodek se vyholuje, je proto nutné ji kombinovat s doprovodnou výsadbou (např. nechat prorůstat clematisy a pod.). Daří se jí v teplých oblastech, i v nich však trpí houbovými chorobami.

Pokud hledáte bohatě kvetoucí červenou pnoucí růži, jejíž květy sice nejsou jednotlivé a výstavního tvaru, ale přesto jsou velké a atraktivní, nabízí se několik kandidátů, které kvetou v soukvětích a proto jsou jejich keře na pohled daleko atraktivnější.  Je to například v našich podmínkách osvědčená "Sympathie" - velmi statná a životná. Bohatě kvete a silně voní. Je také nenáročná a poměrně zdravá. Podobná je i "Gruss an Heidelberg" nebo třeba "Santana".  Můžete sáhnout i po "Blaze Superior". O novince "Amadeus" už tu byla zmínka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 169.122 (?), 31.12.2008 13:00, zobrazeno: 42888x

Dobrý den scháním pnoucí růži červenou velkokvětou..bohužel nevím jak se jmenuje odborně..poradíte díky..jsem ze středočeského kraje

host - 206.141 (?), 10.1.2009 3:49

Cervena velkokveta je Amadeus ale kde ji koupit to nevim.

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 10.1.2009 14:12

Amadeus je lososová velkokvětá keřová, ale na pnoucí červenou velkokvětou už tady dotaz byl, mrkněte tam...  Nebo si vyberte v přehledu růží, pěstovaných v ČR na  ruze.wi.cz .         Lída

host - 185.138 (?), 10.1.2009 14:40

Nádherné stránky, Blaze je úžasná.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.213 (?), 11.1.2009 1:14

Pozor, je rozdíl mezi "Blaze" (1932, Kallay) a "Blaze Superior" (1935, Böhm). Na rozdíl od té starší, ta mladší od Böhma kvete opakovaně. Má mít intenzivnější barvu a lepší odolnost vůči chorobám. Mimochodem je to česká růže prodaná před válkou v licenci do USA, kde slaví dodnes veliký úspěch jako bohatě kvetoucí a zdravá růže. Prodává se také pod názvy "New Blaze", "Improved Blaze" a její české jméno je "Demokracie" (i pod tímto jménem jí v nabídce školek v USA najdete).

host - 185.138 (?), 11.1.2009 11:32

Musím se podívat, jestli jsem si nevšiml, že neremontuje, nebo to na stránkách nebylo. Díky za upozornění.O Böhmovi jsem četl, škoda, že tam nebyly obrázky.

Mám hezkou tmavě červenou z Baumaxu, ale už je to dýl, v poslední době už vůbec nedodržují barvy a kvalita je ubohá. Nejvíc mě dorazily prodavačky, že to můžu reklamovat. Už půjdu radši k soukromníkům. OBI má stejného dodavatele, takže totéž.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.213 (?), 10.1.2009 17:43

Zdravím Lído, růží se jménem "Amadeus" je více. Host 206.141 měl na mysli tu pnoucí od Kordese z roku 2003. Ta je výborná, intenzivně červená, bohatě kvetoucí ve vícečetných soukvětích středně velkých a středně plných květů. Příliš nevoní, bujně roste a je velmi odolná a zdravá. ( viz. foto -  jsou to tři pět let staré rostliny, tu vpravo poškodil strom sražený Emmou.)

Licenci pro tuto růží vlastní v ČR růžová školka Pelcových ze Sobotky, zkuste jestli jí ještě mají.

Amadeus - celek
Amadeus - celek
Amadeus - detail
Amadeus - detail

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.213 (?), 11.1.2009 1:00

Pokud hledáte pnoucí červenou růži, která má velké jednotlivé květy, které svým ušlechtilým tvarem připomínají velkokvěté růže k řezu, pak by tyto požadavky splňovala růže "Don Juan". Je tmavě sametově červená a silně voní, ale.... !! Je to poněkud choloustivá rostlina, její vzrůst je řídký i vzhled plně rozkvetlého keře působí málo efektně (každý výhon je zakončen pouze jedním květem a proto vypadá keř poněkud prázdně). Spodek se vyholuje, je proto nutné ji kombinovat s doprovodnou výsadbou (např. nechat prorůstat clematisy a pod.). Daří se jí v teplých oblastech, i v nich však trpí houbovými chorobami.

Pokud hledáte bohatě kvetoucí červenou pnoucí růži, jejíž květy sice nejsou jednotlivé a výstavního tvaru, ale přesto jsou velké a atraktivní, nabízí se několik kandidátů, které kvetou v soukvětích a proto jsou jejich keře na pohled daleko atraktivnější.  Je to například v našich podmínkách osvědčená "Sympathie" - velmi statná a životná. Bohatě kvete a silně voní. Je také nenáročná a poměrně zdravá. Podobná je i "Gruss an Heidelberg" nebo třeba "Santana".  Můžete sáhnout i po "Blaze Superior". O novince "Amadeus" už tu byla zmínka.

host - 169.122 (?), 27.1.2009 9:30

všem Vám moc děkuji za ochotu a link... do Sobotky to mám kousek.. manželka bude mít radost.. ještě jednou díky a ať se daří

host - 106.47 (?), 18.5.2009 20:23

Sympatie je naprosto fascinujíci popínavá růže.

dokonale zdravá a mrazuvzdorná. (mám růží hodně a tak je nikterak nezakrývám - kromě prvního roku po vsazení, pak už si musí poradit samy...)

Sympatie roste u nás na zahradě více než 25 roků, je to gigant každoročně na jaře a na podzim osypaný záplavou temně rudých prvotřídních květů, které mají vzhled květů tzv čajohybridů. + sem tam přidá nějaký květ i mimo tato hlavní květová období.

Jen na rozdíl od pisatelky Lily si dovoluji tvrdit,  že Sympatie voní jen velmi lehce až nepatrně.

jeden můj nový známý si (když viděl tu naši jedinou) Sympatií letos koupil 21 kusů podél celého plotu do ulice, tak se máme na co těšit...

Slávek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024