množení řízkováním

hankaV - (11) - 218.253 (?) 
21.7.2010 12:01
Množení růžiček doma pro svou zahrádku beru jako hezké hobby. Samozřejmě je méně košer, když někdo obráží s nůžkama a igelitkou pod kabátem rozária nebo růžové školky a řízky si tam krade. Množením řízkováním se zabývají i některé zahradní školky (osobně jednu znám). Probírala jsem to s panem Šípem, kterého beru jako zkušeného odborníka na pěstování růží a ten mi řekl, že u historických a botanických druhů s tím není problém, ale samozřejmě u moderních růží, které jsou velmi přešlechtěné s tím problém být může, protože pravokořenná růže nemá tak silné kořeny, jakou má podnož (obyčejná růže šípková). Řízkovaná růže může být méně vitální (záleží samozřejmě na odrůdě... nekdo tu psal, že s řizkovanou Helenkou je spokojen). Může také snadněji vymrznout nebo v horkém létě uschnout, jednoduše protože kořeny nejsou tak silné, dlouhé, atd. Včera jsem tu měla pána pro Glorii Dei, který je také nadšený zahrádkář a růže si množí řízkováním. Konkrétně se mě ptal, v čem vidím problém - před dvěma lety si nařízkoval pět růží. Prvním rokem se mu zdálo, že rostou dobře, ale teď druhým rokem mu vůbec nepřirůstají, jsou malé a neprosperují. Přitom jiné růže (které má koupené očkované na podnoži) mu jdou v zahradě v tom samém záhonu, při stejné péči velmi dobře. Tím nechci zpochybnovat rízkování - zálezí skutečně na odrůdě, jak moc je přešlechtěná nebo si ještě dokáže udržet kvalitní zivotaschopnost i bez vitální podnoze.

host - 159.157 (?), 24.5.2011 15:34

ja si mnozim sama a to aby mela ruze 3 ocka ustrihnu kvet a jeste co zustanou listky tak v pulce zastrihnu dam do zeme a nasadim lahev a to tak ze uriznu spodek a vicko musi pryc aby mohla dychat a dari se

host - 230.129 (?), 25.5.2011 11:47

množím taky - ale já sadím hluboko a na místo, kde už nepřesazuji. lístky nahoře nechávám celé a láhev na zimu zavíčkuji. v létě taky nechávám dýchat bez víčka.musí být zavlažováno. Helenka a třeba Big Purple takhle roste skvěle.taky Barcarolla.ta snáší těžce naši zimu, tak abych měla mladé, kdyby stará vymrzla. letos byla špatná až k zemi.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz