jak stříhat hroznové víno

host - 17.210 (?)
22.9.2015 8:54

Na Slovensku sa víno nestrihá, ale ľahko sa môže zlomiť.laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 109.168 (?), 10.10.2008 8:03

Taky si myslím, že text je vcelku vpořádku a lajk mu porozumí mnohem líp než návodu hemžícímu se odbornými termíny. Jediný problém vidím v tom, že ne každá odrůda se při krátkém řezu na 3 očka odvděčí dobrou úrodou. Takže je potřeba si nejdřív zjistit, jestli to o drůda snese a pokud ne, řezat třeba na 5-10 oček. Koho problematika zajímá víc, najde si určitě odbornější návody, že .

Pamatujte, že čím horší sedlák - tím větší brambory!

Majk

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 10.10.2008 8:08

Proč by nemělo být pěstování révy jednoduché? Znám lidi, kteří ji pěstují na pergole či se jim pne po zdi a nikdy ji nestříhají a hroznů jim tam naroste tolik, že je ani nesní. Já ji stříhám tak přibližně stejně jako je ten vámi kritizovaný návod a hroznů mívám každoročně pro naši potřebu plno, v podstatě je ani nesníme. Veškerá moje péče o rostlinu spočívá v tom, že ji zjara ostříhám a někdy ještě v létě pokrátím výhony, ne vždy. A nic nevylamuji. Tož tak.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 10.10.2008 8:16

Závažnou vadu bych ve výše zmiňovaném návodu viděl jednu, pokud nechám skutečně na každé větvi tři očka, keř bude přehuštěný, bude trpět chorobami a navíc se prodlouží doba zrání. Navíc jak je výše psáno ne každá odrůda (zejména stolní) je schopná mít na výhonech z prvních třech oček kvalitní a velké hrozny. Doporučil bych proto nechat na keři 40-50 oček raději na delších letorostech.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 10.10.2008 8:35

Teď nevím jestli si dobře rozumíme, já to stříhám tak, že mám jeden někalikametrový výhon a ten má na té své délce plno vedlejších větví, a ty vedlejší větve stříhám na dva či tři pupeny.

A když to máte na pergole tak chcete, aby to bylo husté, aby to dělalo stín.

host - 109.168 (?), 10.10.2008 9:40

Brede zajímal by mě tvůj názor na tohle:

Zasadil jsem najaře sazenici(skleník), kterou jsem předtím pěstoval několik let v květináči protože je to nějaká skleníkovka(ještě se pokusím zjistit co to je vlastně zač) a neměl jsem pro ní místo. Keř se rozjel neuvěřitelným způsobem, kmínek asi 1,5cm, vyzrálý, dřevnatý. Problém bude asi zapěstovat kmínek v mnou požadovaných 60cm, do oblouku jako tažeň to asi neohnu. Napadlo mě nechat tak 5 oček nad těch 60cm, pod tím to vyštípat. Tažeň a zásobní čípek bych naříznul až dalším rokem...

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 10.10.2008 10:44

Já chci ve skleníku zkusit vedení Vertiko. Ale k dotazu. Pokud se nedaří výhon zohnout (první rok to bývá problém), tak bych nechal určitě jedno očko pod 60 cm a následující dvě tři nad 60 cm.  Nad nimi bych výhon zastřihl a pod očky vyholil. Pět oček se mi zdá moc, protože tím, že jsou očka nad sebou a ne vedle sebe jednak funguje apikální dominance, tj že výhon z horního očka roste nejvíc a také výhony si při větším počtu nad sebou překáží a keř je pak příliš hustý.

host - 146.52 (?), 21.9.2015 21:04
Dobrý den.. réva začne "rodit" hrozny až tak po 3-4 roce po nasazení... nemůžete čekat že zasadíte a porostou vam tuny hroznů... chce to trpělivost, čas a starání se o to :)

host - 91.208 (?), 20.7.2009 8:06

Dobry den mam takovi spatny dojem ze mam spatne ostrihanou revu muze mi prosim poradiradit jak ji strihat protoze mam jen na spotku par hroznu a potom vedou strasne moc dlouhe slahouny mam je zastrihnout nebo je nachat byt prosim porad te celkem mne to mrzi protoze uz je to asi pet let co ji mam zasazenou a nic moc plody dik moc za radu Pavel K

host - 17.210 (?), 22.9.2015 8:54

Na Slovensku sa víno nestrihá, ale ľahko sa môže zlomiť.laugh

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty