Slávy Ukrajině
V nadpisu není chyba, skutečně existují (nejméně) dvě odrůdy s názvem Sláva Ukrajině. S překotným vznikem nových odrůd se prostě stává, že v jedné době vzniklé odrůdy dostanou stejný název. Tak existují dva Senátoři, dvě Vernisáže, dokonce tři Natali atd.
Je jistě hloupost usuzovat podle názvu odrůdy na její kvalitu. Šlechtitelé se předhánějí v bombastických názvech a jejich fantazie v v tomto směru často nezná mezí, mnohdy i bez ohledu na skutečnou kvalitu nebo vlastnosti odrůdy. Nicméně každé pravidlo má svou výjimkou a troufnu si tvrdit, že žádný ukrajinský šlechtitel by se neodvážil dát v roce 2014 (události kolem Krymu) název Sláva Ukrajině odrůdě, o jejíž kvalitě by nebyl přesvědčen. To není název typu Lhotecký černý nebo Růžový slon.
První odrůda Sláva Ukrajině byla již na tomto webu Milaníkem popularizována. Jejím autorem je Nikolaj Višněvěckij, autor odrůd jako je Chrust, Tajna Monacha a Valjok.
Podle jeho webu je Slava Ukrajině raná odrůda, růst střední až silný, má velmi velké žluté bobule. Distributor Špak udává konkrétnější údaje, hrozny 700-2000 g, bobule 12-18 g, harmonická chuť.
Já jsem keř této odrůdy vysadil na jaře 2017. Keř skutečně neroste moc silně, nicméně již druhým rokem měl dva hezké hrozny (viz snímek z 19.7.2018). Zrání je skutečně rané, vloni až velmi rané. Velikost bobulí vloni kolem 10 g, což se se zesílením keře jistě zlepší. Bohužel letos po květnových mrazech keř hodně utrpěl, výhony ze zásobních oček plodné nebyly, mám jen jeden zálistkový hrozínek, který právě dozrává. Nicméně jsem před několika týdny viděl Slávu Ukrajině u Milaníka, tu nádheru jste mohli vidět i na tomto fóru na jeho fotografiích. největší hrozen mohl mít i přes 2 kg.
Jinými slovy - zatím samé superlativy, i ten ne úplně silný růst je v pozdějších letech spíše výhoda., Nicméně zatím se zdá, že Slava Ukrajině má i jednu pouze průměrnou vlastnost, chuť. Ta je harmonická, příjemně sladká, ale ani vloni u mne ani letos u Milaníka jsem necítil žádnou zajímavou příchuť, žádné chuťové "bohatství". Prostě jen harmonie. Daleko do takové harmonické chutí jako má např. Adler nebo Dubovskij rozovyj. Samozřejmě, keře jsou zatím mladé a chuť je hodně subjektivní záležitost.
Druhou odrůdu s názvem Sláva Ukrajině vyšlechtil Anatolij Bačinskij (již dříve zmíněný). Tentokrát použil ke křížení standardní odrůdy Talisman a Kodrjanku. Keř poprvé zaplodil v roce 2013, v roce 2014 se rozhodl jej dále šířit a odrůdu pojmenoval. Deklarované vlastnosti jsou tyto:
- raně střední nebo střední zrání, tedy krátce po Talismanu
- hmotnost hroznů 500 - 800 g, některé až 1,5 kg
- bobule všechny podobné velikosti, 8-10 g, tmavofilaové až černé barvy, dozrávají dva týdny po vybarvení bobulí. V bobulích pouze 1 až 2 semena
- růst silný, odlnost chorobám na úrovni 2,5
- nejzajímavější vlastností odrůdy je uchovatelnost hroznů do Nového roku, prý normálně volně ložené ve sklepě.
- chuť harmonická, vyrovnaný poměr cukrů a kyselin.
U mne dvouletý keř. Díky síle růstu neměl letos problém utáhnout dva asi půlkilové hrozny (viz snímek), přičemž réví už vyzrálo. Odlonost proti chorobám střední, v letošním plísnovém roce celkem obstála. Chuť je skutečně harmonická příjemná, ale vzhledem k plánovanému uskladnění bude důležitá chuť koncem října (při sklizni) a potom při konzumaci. Bobule měly při focení (asi před 10 dny) největší velikost asi 7 g (snímek bobule), se zesílením keře se to jistě zlepší a dosáhne deklarovaných hodnot.