Zapěstování kmínku z výhonu

host - 244.2 (?) 
30.6.2010 8:33, zobrazeno: 14229x

Můžete mi někdo poradit? V současné době mám výhony na letos (jaro) zasazených dvaceti sazenicích od 15 do 40 cm. Stinou ještě letos pořádně vyrůst a vyzrát tak, abych z nich mohl příští rok zapěstovat kmínky na střední RH vedení (60-80 cm)? Mám je něčím přihnojit, hodně zalévat...? Díky za rady.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 160.65 (?), 30.6.2010 10:08

Takhle v krátkosti radit nelze. Pěstování révy není jednoduchá záležitost ani u interspecifických (částečně odolných proti plísňovým onemocněním) odrůd. Při troše dobré vůle se dá vše najít na různých internetových stránkách.

Tady se diskutují různé poznatky, nebo konkrétní otázky.

J. Jadrný 

host - 244.2 (?), 30.6.2010 11:18

Tomu samozřejmě rozumím, načtenýho toho mám myslím už víc než dost. Jde mě právě o praktickou zkušenost v tom smyslu, zda můžu počítat s tím, že výhon, který má nyní (konec června) cca 40 cm, vyroste do konce vegetačního období třeba do 2 metrů, nebo už vyroste třeba jen o půl metru. Myslím, že je potřeba aby alespoň ten metr a půl narostl, né? Jinak odrůdy - Solaris, Hibernal, Merzling, Klavora. Zdravím...

host - 160.65 (?), 30.6.2010 11:33

To Vám nikdo nezaručí, jak vyroste. Přece podle toho jak vyroste, jej při řezu zapěstujete na kmínek, nebo sestříhnete a budete čekat další rok na kmínek. Proč to chcete vědět už teď?

J. Jadrný

host - 244.2 (?), 30.6.2010 12:18

Jasný to chápu, právě mě jde o to, že už bych chtěl z letošních výhonů mít na celé viničce zapěstované kmínky na příští rok, příjde mi škoda zase rok čekat, no stejně s tím nic neudělám, nechám to na přírodě, když pořádně nenarostou výhony, tak je hold budu muset stejně seříznout a rok počkat. Jen jsem myslel jestli to třeba něčím nepopohnat (hnojivo?). 

pablito47 - (31) - 148.36 (?), 30.6.2010 12:39
Pane vsetko chce svoj cas, nabuduci rok by som aj tak ziadne hrozny nenechaval...

host - 24.183 (?), 1.7.2010 9:12

Pokud bude dost vláhy a tepla a pokud nebudete sazenice vysilovat ponecháním mnoha výhonů, těch 60cm by mohlo být reálných.

Mě bohatě stačí když sazenice přežije první sezonu, někdy je úspěch i přežití dvou sezon.  Věřte, že v dalších letech se rychlost růstu keře násobí.

host - 244.2 (?), 1.7.2010 11:23

Výhon nechávám jen jeden, vylamuji zálistky (fazochy) a zalévám pravidelně a navíc hlásí, že červenec by měl být teplý, tak snad narostou výhony u sazenic dobře a budu moci již příští rok zapěstovávat kmínek. Pořád mi ale nikdo neporadil jestli něčím přihnojit nebo nechat být (trochu kompostu, cererit...? nebo nějaká speciální hnojiva? - nevím). Díky za reakce...   

pablito47 - (31) - 148.36 (?), 1.7.2010 12:26
Hodil by som im trochu ceraritu (tak priblizne polievkovu lizicu ku kazdej).

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 1.7.2010 12:26

Přihnojuji nasazené sazenice Kristalonem, většinou jsem ho používal v kapkové závlaze, ale letos ho dám trochu ke keři a pak zaliju, rozpuští se velmi dobře. Ale maximálně do konce července.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika