Výběr odrůd - Neptun, Rhea, Picurka, Uran,

Nisa - (10) - 216.105 (?) 
24.3.2009 20:16, zobrazeno: 19745x

Dobrý den,

můžu poprosit o radu? Vybrala jsem si tyto odrůdy vína: Neptun, Rhea, Picurka, Uran, Vostorg, Heliotrop. Vybírala jsem se tak, aby rodily přibližně za sebou, ale nevím ohledně chuti a odolnosti, případně dostatečné úrody. Budu vděčná za každý postřeh. Díky:-)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 34.51 (?), 24.3.2009 22:26

Ačkoliv se stolníma odrůdama zabývám desítky let,  nemohu Vám příliš poradit, protože se jedná o málo prověřenné odrůdy a sám je sortimentu nemám. Vinice mám v okrajové vinařské oblasti a bezsemenné odrůdy původem z jihu u nás moc nerodí.  V naší hitpárádě zatím vede Arkadia a Prim, z bezsemenných se mě nejvíce líbí. BV 47 - 1 - 6, která i u nás dobře dozrává, je raná a chutná.   Podle rodičovkých párů a dlouholetých zkušeností si dovoluji nabídnou jen obecná doporučení.  Vyberte co nejlepší polohu, protože bezsemenné odrůdy a jejich potomci nesnáší chladno a většinou málo plodí a sprchají. Většina z nich vyžaduje normální chemickou ochranu, případně zarývání za zimu.  Lepší výsledky lze docílit ve skleníku.  Ale odvážnému štěstí přeje, takže mnoho pěstitelských úspěchů.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 24.3.2009 22:35

Neptun, Rhea (dříve Jupiter), Picurka, Uran jsou bezsemenné odrůdy slovenské šlechtitelky Doroty Pospíšilové. Všechno to jsou odrůdy druhu Vitis vinifera, tudíž jsou citlivé k chorobám i zimním mrazům. Podle mého názoru se spolu s odrůdou Heliotrop hodí jen do teplých oblastí Slovenska, určitě bych je nepěstoval v okrajových oblastech pěstování révy. Chuťově na to rozhodně špatně nebudou. Odrůda Vostorg je ruská odrůda s velkými bobulemi (7g), která se hodí do včech oblastí, protože je raná a odolná zimním mrazům. Navíc je odolná plísni révové, jen padlí je potřeba pohlídat. Chuťově je výborná.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 24.3.2009 22:41

Můžu poprosit o víc údajů k bezsemennému nšl BV 47-1-6, jaké má odolnosti, velikost bobulí atd? Vím o něm pouze to, že to kříženec Arkadie a Remainly Seedless.

host - 97.198 (?), 25.3.2009 7:59

Díky všem, jsme pod Krušnými horami, pěstitele jsem si našla v okruhu asi 50 km. Doporučujete tedy spíš odrůdy s pecičkami, že jsou známější a odolnější?

host - 97.198 (?), 25.3.2009 8:18

Vyškrtala jsem tedy ty bezsemenné ze Slovenska, zkusím jenom Picurku a vyšlo mi toto:

Kodrjanka - Velika - kterou z nich?
Purpur - Šarlat - kterou z nich?
Picurka
Olšava
Palatina
Vostorg

Chtěla jsem se zeptat, pán co odpovídal jako host i ten v druhém příspěvku, pěstujete jenom, nebo je možné od vás révu i koupit? Nedali byste nějaký odkaz? Ráda nakoupím u někoho, kdo mi poradí, než se v tom sama plácat a vybrat nevhodnou odrůdu:-)

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 25.3.2009 10:49

Bezsemenných je sice škoda, ale tyto odrůdy do nevinařské oblasti asi nepatří. K dotazu
Kodrjanka nebo Velika - zvolil bych Kodrjanku, přece jen bude ranější i odolnější vůči houbovým chorobám a mrazu
Purpur - Šarlat ani jednu bych si nebral kvůli nízké odolnosti k chorobám Picurku doporučuju zkusit
Olšava jen střední odolnost k chorobám
Palatina synonymum Prim - osvědčená odrůda se slušnou odolností k chorobám i mrazu, muškátová chuť
Vostorg asi nejlepší odrůda v tomto seznamu, nevhodná jen do míst, kde se vyskytují pozdní jarní přímrazky.

Jaan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 191.35 (?), 26.3.2009 15:13

Picurka zraje koncem srpna a je vynikající, sladká - až mě to překvapilo. Kodrjanka je trochu pozdnější a moc úrodná, je třeba nechat jen dva hrozny na letorostu, ale taky chutná. Zraje začátkem září. HK

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika